DJB_8188
U VAZDUHU · grad

U susret izgradnji prvog zelenog solitera u Srbiji, budućeg balkanskog eko-centra na Zelenom vencu, projektantska firma „Stattwerk“ dala je još jednom šansu mladim stvaraocima. Grupa studenata sa odseka za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, predvođena mentorkom Anom Ostojić iz „Stattwerk-a“, pokazala je svojom umetničkom instalacijom kako siva konstrukcija može da se transformiše u zeleni, pulsirajući objekat. Ovaj umetnički iskorak simbolizuje početak ozelenjavanja Zelenog venca.

„Inspirisani metamorfozom prirode, uzeli smo reciklirana platna i drvene letve i posadili seme. U centru grada, na dvanaest spratova, izrastao je Biotopdrvo visoko gotovo 50 metara. Platna, postavljena pod različitim uglovima na spratovima zgrade, raspoređena su tako da hvataju svetlost i vetar koji, na ovaj način, oživljavaju ovu zelenu instalaciju“ , objašnjavaju studenti Aleksa Vitorović, Ivana Miljković, Jana Bjelica, Marko Granić, Miloš Nikolić, Sara Stošić i Tamara Tasić, koji su učetvovali u realizaciji instalacije Biotop, koju je osmislila Ana Ostojić, dizajnerka enterijera iz Stattwerk-a.

„Kao što se ekosistem sa prirode prenosi na grad, tako možemo da uporedimo i razvoj biljke i zgrade nekadašnje Beobanke. Prvi korak preobražaja smo predstavili kroz svetlosnu instalaciju. Ova biljka, kao i mnoge druge, klija iz betona, traži svoj put ka svetlu i životu – Biotop drvo se probija kroz sivilo Beograda i osvetljava nekada zaboravljeni objekat. Uz instalaciju je postavljen i print preko ograde, koja bojama budi prostor, slavi klijanje novih ideja i predstavlja prvi korak ka zelenijem Zelenom vencu“, dodaju mladi autori.

Svetlosna instalacija Biotop vidljiva je u večernjoj silueti grada i simbolizuje novi talas zelene arhitekture, koju je, nedavno završenim nacionalnim arhitektonskim konkursima, pokrenuo Stattwerk. Ova nemačko-srpska arhitektonska firma, realizovaće projekat prvog zelenog, energetski efikasnog solitera na Zelenom vencu.

beogradska-zima-2018-prva Beogradska zima: Zanimljive praznične manifestacije za sve uzraste i ukuse FTM_1560_cover Mladenački paketi hotela Holiday Inn SLIKA 5_cover Srećna Nova Wurst Platz Bar godina photo-1485596811645-33056dc9c562 Drugačiji dani praznika · · ·