selfi
KULTURA · art

Autoportret se sada zove selfi. Jasno vam je to. Autorportret je oduvek postojao u umetnosti, ali selfi kultura je potpuno nov način čitanja i prezentovanja sopstvene ličnosti. Postoje oni koji ne podnose selfije i smatraju da ljudi koji ih kače imaju poremećaj ličnosti. I postoje oni koji zastupaju tezu da selfiji utiču na samopouzdanje osobe koja ih kači.

Umetnik iz Kolumbije Camilo Matiz spada u ovu prvu grupu. On selfije smatra pogrešnom stavkom u našoj kulturi. Njegov rad, koji uključuje crna ogledala na kojima su ispisane poruke Take a selfie i to zapravo znači, kad se pogleda u ogledalu Fake a life, kao i što I love you postane I’m over you, zove se Here Not Here.
Iz naziva je potpuno jasno kako umetnik vidi selfi kulturu i šta tačno kritikuje. Svako je vezan za svoj telefon, svoju omiljenu platformu na društvenim mrežama, svi su tu ali niko nije zaista tu. Stalno smo fizički prisutni, ali postojanje je potpuno online. Kritiku selfi kulture pogledajte u našoj galeriji.

Autor: Camilo MatizOtvori galeriju

U10 Bojana Stamenković cover Izložba „Ispod površine“ mlade umetnice Bojane Stamenković džins Ian Berry: Umetnost od teksasa žene Duhovite ilustracije o ženskoj privatnosti filmovi Superheroji nacrtani u stilu junaka iz filmova Tima Burtona · · ·