richard prince
KULTURA · art

U sferi moderne umetnosti je očigledno sve dozvoljeno. Na tapetu je po ko zna koji put Richard Prince, američki umetnik poznat po uzimanju tuđih fotografija, koje uz male izmene, izlaže u velikim svetskim galerijama i na kraju prodaje za pozamašne sume novca.

Ovog puta kontraverza je nastala zbog njegove krađe sa poznatog Instagram profila SuicideGirls, popularnog među ljubiteljima bledih oskudno odevenih tetoviranih devojaka. Naime Prince je screenshotovao njihove slike ispod kojih je ostavljao nepovezane komentare, odštampao ih u velikom formatu i prezentovao kao deo izložbe u Gagosian galeriji u Njujorku.

Kritičar New York magazina je opisao njegov potez kao „genijalno trollovanje“, dok je kod drugih izložba naišla na hladan prijem. Godinama slušamo kako je zadatak umetnosti da kritikuje i provocira, ali evo doživeli smo i da neko kaže da je zadatak umetnosti da dobro trolluje.

Posle premijere u Njujorku, Prince je svoje radove izložio na Frieze sajmu umetnosti, na kojem je bila moguća i kupovina slika. Delo na kojem se nalazi fotografija SuicideGirls modela je prodato za čak 90.000 dolara.

Iako je neretko takav ishod oštećenu stranu navodio da se sudi sa Princeom zbog krađe i profitiranja od tuđe intelektualne svojine, vlasnica SuicideGirls brenda Selena Mooney (poznata kao Missy Suicide) se odlučila na drugačiju reakciju.

Situaciju u kojoj su se našli je iskoristila da i sama uđe u biznis prodaje fotografija modela, ali za „samo“ 90 dolara. Prihod od prodaje će biti doniran u dobrotvorne svrhe. Komentarišući kako je već navikla da se slike sa njenog sajta neovlašćeno koriste od strane drugih ljudi za prodaju svega od postera do garderobe, gospođici Mooney je drago da je ovaj put to bar u svrhu umetnosti. Lepo od nje.

Na kraju svi su nešto izvukli iz cele ove priče: umetnik profit i pozitivnu kritiku, devojke publicitet za svoj sajt, a kupac slike može da se pohvali pred svojim prijateljima bogatašima kako je njegova slika od 90.000 dolara pravo remek delo, za razliku od onog fuša koje se prodaje za samo 90 dolara.

Svakodnevica i remek-dela u kolažima Kolaži koji spajaju svakodnevicu i remek-dela Paja Jovanović Slika „Spasitelj“ Paje Jovanovića u galeriji Dar Mar Ilmar Ilmar: Izložba „Konverzija“ u Uličnoj galeriji Saša Tkačenko, Horizont Izložba „Track and Traces” u Muzeju grada Beograda ·