Umetnost i religija
KULTURA · art

Umetnost koja za svoju temu uzima religiozne motive oduvek je imala dozu kontroverze u sebi, ali i oko sebe. Ponekad se za one koji koriste religiju u svojoj umetnosti veruje da je to način da pokažu koliko je ne cene u teoriji, niti im išta znači ako povrede osećanja neke religiozne osobe koja duboko poštuje svoju duhovnost.
Neki umetnici znaju da njihova dela neće prodati ljubav prema bližnjem svom, već bunt, skandal i slične pojave pa rade sve u cilju postizanja idealnih uslova da se njihovo delo proglasi vanvremenskim a neki ozbiljan kolekcionar obrlati da isto kupi za pozamašnu svotu novca.

Predstavljamo vam šest autora koji veru i religijske teme koriste samo kao polazište za dalje stvaralaštvo koje uvek nastoji da ozbiljno preispituje društvene okvire u kojima se jedna stvar veliča kao značajna, a svakim postupkom ide se baš protiv nje.

1. Hannah Wilke – SUPER-T-ART

Američka umetnica performansa, Ana Wilke zarobljena je u svojoj transformaciji koja podrazumeva fotografsku seriju po uzoru na striptiz. Cilj ovog rada jeste da prikaže žensko telo na parodičan način, kao robu, a zahvaljujući progresivnim transformacijama žena je prikazana kao tipična pin-up devojka koja na kraju zauzima tipičnu Hristovu pozu. Slike u sebi sabiraju seksualnost i duhovnost, ali vaš pogled još dugo ostaje prikovan za ovu sjajnu seriju fotografija, zar ne?

2. Maurizio Cattelan – LA NONA ORA

Humor i religija često idu zajedno u radovima Maurizia Cattelana, i takav je slučaj i sa ovim delom. Instalacija je u prirodnoj veličini, reč je o papi Jovanu Pavlu II kojeg je udario meteor. Reakcije publike su bile podeljene kada se delo pojavilo 1999. godine, naročito zbog neverovatne sličnosti skulpture i pravog Jovana II. Kada je reč o interpretacijama one i danas, reklo bi se, još uvek tumaraju u mraku…

3. David LaChapelle – AMERICAN JESUS: HOLD ME, CARRY ME BOLDLY

David LaChapelle je poznat po svojim šarenim radovima koji često nalikuju na pop art i dela koja imaju blisku vezu sa popularnom kulturom. Izložba pod ovim imenom prikazuje Isusa kako u svom naručju drži poznate osobe, kao što je Michael Jackson. LaChapelle uvek izaziva novu buru raspoloženja i tumačenja, i svaka njegova izložba propraćena je rečima pohvale i pokude.

4. Adi Nes – UNTITLED

U jednoj od njegovih najpoznatijih fotografija, izraelski fotograf Adi Nes pokužava da reinterpretira slavnog renesansnog slikara i naučnika Leonarda da Vincija i njegovu sliku Posljednja večera, ali figure čuvenih apostola zamenjuje izraelskim vojnicima. Fotografija prikazuje 14 mladih vojnika kako sede oko stola, piju kafu i razgovaraju jedni sa drugima. Prema Nesovim rečima ideja da je neko vojnik dosta je bliska baš ovoj slici koja ima religijsku konotaciju, jer za jednog vojnika svaka večera može biti poslednja.

5. Mariko Mori – 3-D VIDEO NIRVANA

Mariko Mori je poznata po radovima u kojima meša tehnologiju i napredne sajber tvorevine sa drevnim japanskim tekovinama poput gejši. U svetu snova Mori spaja gotovo nespojive motive, poput religije i manga junaka stvarajući svet u kojem se ispituju odnosi mašte i stvarnosti. U konkretnom radu Mariko istražuje percepciju budističke duhovne prakse.

6. Sooraya Graham – BRA

Kako smo mogli da zaključimo mnogi priznati umetnici prikazuju radove u kojima se igraju umetnošću i religijom, ali i studenti sa fakulteta za medije i komunikaciju širom sveta koriste savremene društvene tekovine poput popularnih društvenih mreža da kažu nešto na slične teme. 2012. godine, kanadska studentkinja muslimanske veroispovesti Sooraya Graham našla se u središtu kontroverze nakon što je njena fotografija žene koja nosi islamsku haljinu i drži grudnjak u rukama izazvala haos na fakultetu.

Slikanje na stablu Realistične slike na isečenim deblima Biljana Cincarević Izlozba „BACK TO BASICS“ Biljane Cincarevic Art kesice čaja 363 Days of Tea – umetnost na kesicama čaja Gottfried Helnwein, Night in Shangri-la I, 1987 Izložba austrijsko-irskog umetnika Gotfrida Helnvajna „Između nevinosti i zla“ · ·