Alejandro Duran
KULTURA · art

Jedno od prelepih i poznatih mesta i prirodnih rezervata na obali Meksika, u Karipskom moru zove se Sian Ka’an. Reč je o rezervatu biosfere osnovanom 1986. da bi samo godinu dana potom postao deo UNESCO-ve Svetske kulturne baštine. Nesrećne okolnosti, ili prirodne sile u vidu morskih struja čine da se na obalama ovih rajskih prostora svake godine „nasuče“ stotine tona đubreta koje pristiže iz čitavog sveta, a jedan umetnik je rešio da nam konačno skrene pažnju.

Alejandro Duran je umetnik koji radi u Bruklinu (Njujork) i koji već neko vreme prikuplja i organizuje smeće koje se pojavljuje na obalama Sian Ka’ana. Njegov pristup je angažovan, a izražava se kroz upečatljive slike koje sam stvara organizacijom prikupljenog đubreta i šarenog krajolika koji preti da bude uništen. Umetnik kaže da nastoji da kroz umetnost „ispita napet odnos između sveta prirode i nemilosrdne civilizacije koja preti da je uništi“.

Prema Duranu, na obalama je pronašao smeće iz čak 50 zemalja, što je zaključio ispitujući detaljno ambalažu. Njegova poruka je jasna – foto-serija koju je napravio pokazuje tragične posledice konzumerizma, a izložba posvećena ovoj pojavi prikazana je na izložbi u Bruklinu od 22. aprila do 11. maja.

Od đubreta do modernih umetničkih instalacijaOtvori galeriju
Ulična galerija Treći rođendan Ulične galerije Izložba Radoša Antonijevića „Neka vrsta radosti“ Izložba Radoša Antonijevića „Neka vrsta radosti“ Moderno i Klasično Benedicte Lacroix: Moderno i klasično Summer3p festival Summer3p festival proslavlja jubilej · · · ·