Mick Jagger
KULTURA · fotografija

Izložba poz nazivom „Paparazzi! Photographers, Stars and Artists“, koja je otvorena u Centru Pompidou Metz u Francuskoj, bavi se estetikom paparaco fotografije i dvojakim osećanjima koja ona proizvodi.

Paparaco fotografi oduvek su istovremeno nailazili na divljenje i omražavanje, a za širu javnost predstavljaju nekakve amoralne figure koje bi sve uradile zarad dobrog snimka poznate ličnosti. Ovaj pojam, a moglo bi se reći i zanimanje, ima zanimljiviju istoriju nego što se danas misli. Naime, sam naziv Paparazzo potiče od imena lika iz Felinijevog filma La Dolce Vita koji je izašao 1960. godine. Filmski junak je stvoren na osnovu italijanskog forografa Tazia Secchiarolija, koji je zvezdu pomenutog filma, Anitu Ekberg, uslikao nekoliko godina ranije u privatnim trenucima koje je provodila sa mužem u Rimu. Ovim gestom, Seccharoli je sebi obezbedio titulu prvog paparaco fotografa, iako niko tada nije mogao da zna da će se ovaj fenomen ubrzo razviti u milionersku industriju. Poznati umetnici su takođe pozajmljivali od ove vrste fotografije, od Gerharda Richtera, preko Williama Kleina, pa do čuvenih portreta Andyja Warhola. Michel Giniès, koji se specijalizovao za spontane slike slavnih između sedamdesetih i devedesetih, na izložbi Paparazzi! Photographers, Stars and Artists imaće nekoliko predstavljenih radova. On kaže da sebe ne smatra umetnikom, premda ima neke radove koji bi se mogli smatrati umetnošću, ali svakako misli da je licemerno optuživati paparace za bilo šta – kada ipak neizmerno uživamo u onome što stvaraju. U našoj galeriji pogledajte neke od čuvenih primera paparaco fotografije koje su opasno bliske voajerizmu i pobuđuju suprotstavljene emocije.

Richard Hamilton, "Swingeing London 67"Otvori galeriju
All Love Is Equal Fotografije zaljubljenih parova koje ruše predrasude Chrysler Building (Njujork) Zadivljujuće fotografije sa vrtoglavih visina Zapanjujuće fotografije Zemlje iz svemira Zapanjujuće fotografije Zemlje iz svemira Gordon Parks Fantastične fotografije njujorškog noćnog kluba iz pedesetih · · · ·