Umetnost tokom Velikog rata
KULTURA · art

U znak obeležavanja sto godina od Prvog svetskog rata Leopold muzej u Beču organizovao je veliku izložbu pod nazivom „Trotzdem Kunst! Österreich 1914–1918“. Reč je o spektakularnoj izložbi koja pokazuje radove onih umetnika koji su tokom rata bili aktivni u pogledu umetničkog izraza.

Za one koji do sredine septembra planiraju put u Beč, ovo je topla preporuka za posetu Leopold muzeju u Beču. Polazna tačka u predstavljanju rata jesu iskustva Egona Schielea, Albina Egger-Lienza i Antona Koliga, koji su bili vojnici ili na odsluženju vojnog roka tokom 1914. I 1915. Godine. Ratni slikari prikazuju strahote stradanja, dok u isto vreme njihova dela bivaju izlagana u zemljama koje su bile ratno neutralne. Gustav Klimt tokom tih godina radi ženske portrete, alegorije, a kasnije i pejzaže. Većina njih je rano umrla, odmah posle rata, a veliki broj talentovanih umetnika, baš kao i Schiele, umiru pred sam završetak rata, od najobičnijeg gripa. Izložba sadrži 200 radova, uključujući i oko 40 iz zbirke Muzeja Leopold, tridesetak iz zbirke Leopold II i 130 radova iz javnih i privatnih austrijskih i međunarodnih kolekcionarskih društava. Pored istorijskih predmeta moguće je videti i dela savremenih autora, poput Raše Todosijevića. Kustosi na izložbi su Elisabeth Leopold, Ivan Ristić i Stefan Kutzenberger.

Anton Faistauer "Dama sa Dunkl šeširom" 1917.Otvori galeriju
David Irvine docrtava pop-art simbole Kad pop-art dospe među klasike Predivna iranska džamija Očaraće vas unutrašnjost iranske džamije Ana Kraš Izložba crteža Ane Kraš u Njujorku Knjige kao umetnička platna Kad knjige posluže kao platno · ·