Vesna Đuričić
KULTURA · art

Vesna Đuričić je na domaćoj likovnoj sceni prisutna od kraja devedesetih godina prošlog veka – znači, već gotovo dve decenije. U tom periodu svoja dela je predstavila na desetak samostalnih izložbi, kao i na gotovo neprebrojivom nizu grupnih izložbi na kojima su njeni radovi stajali „rame uz rame“ sa ostvarenjima najpoznatijih i najpriznatijih savremenih likovnih umetnika iz Srbije i regiona. Ako se tome dodaju performansi i multimedijalni projekti kojima je dala prepoznatljiv pečat, dobijamo sliku kompleksne kreativne svestranosti ove umetnice.

Izložba (O) Senci se sastoji od desetak platana različitih dimenzija na kojima umetnica predstavlja slojevitu viziju sveta koji je/nas okružuje, viziju oličenu u zavodljivoj eksploziji boja i oblika. Ona nudi nadahnutu vizuelnu smešu, ne plaši se eksperimenata i nastoji da na domaću likovnu scenu donese nešto do tog trenutka neviđeno, drugačije i samo njoj svojstveno, dirljivo intimno. Ne sputavajući se samo jednom tehnikom i jednim pristupom, opredeljuje se za miks medija, vizuelnih izraza i umetničkih pravaca. Tu su pop-art, geometrijska apstrakcija, stensil… Inspirisana umetnicima kao što su Vorhol, Banski, Rebeka Horn (kreativno korišćenja perja, tila i drugih „neslikarskih“ materijala) ili Džordžija O’Kif (kojoj je i posećena jedna slika na izložbi).

Vesna Đuričić se ne zadovoljava pukim podražavanjem postojećeg, već je rešena da ostavi, kako sama kaže, „otisak u mediju koji stalno evoluira“. A taj otisak koji Vesna Đuričić ostavlja na svojim platnima sadrži deliće njenog bića, njene suštine, esencije. Limenka spreja u rukama ove umetnice postaje moćno umetničko oružje, kombinujući materijale i tehnike, ona pronalazi izraz koji joj najviše odgovara.

Već samo letimičan pogled na njena platna jasno govori da umetnica iz neretko surovog stvarnog sveta beži u svet umetnosti. Kao strastveni uživalac popularne kulture, ona početnu iskru nadahnuća pronalazi u pokretnim slikama, u sedmoj umetnosti. Ne krijući da je podstrek za stvaranje pronašla u radovima istaknutih reditelja kao što su Dejvid Linč, Žak Demi ili Tim Barton, Vesna Đuričić svoje bogato gledalačko iskustvo pretače u ličnu viziju sveta. Zato će u ovoj izložbi podjednako moći da uživaju ljubitelji i poznavaoci slikarstva i filma.

(O) Senci, zapravo, donosi fuziju (barem) dve umetnosti – likovne i filmske. Prizori iz filmova, kaleidoskopski prelomljeni kroz vizuru umetnice, poprimaju novu pojavnu formu na platnima, žive svoj drugi život. Vena Đuričić nije elitista, ne u pretencioznom značenju te reči, te se na njenim platnima, već postojećim i budućim, našlo mesta i za Betmena, Jodu, Darta Vejdera… Ovi likovi, uostalom, predstavljaju važan deo njenog odrastanja i formiranja, te im ona na svojim platnima daje dirljive omaže. Lična i duboko intimna poetika Vesne Đuričić, spojena sa uticajima koji su je oblikovali, manifestuje se na platnima koje stvara – a sve to u nastojanju da se, makar na trenutak, suštinski nevidljiva simbioza pojedinca i umetničkih dela koja su ga oblikovala učini vidljivom, dostupnom svima nama. U tom svom naumu, Vesna Đuričić i uspeva. Ova izložba je dokaz toga.

Fotografije koje idu uz tekst su nastale u ateljeu Vesne Đuričić, tokom priprema za izložbu (O) Senci (neki od radova su u trenutku fotografisanja bili još uvek u fazi nastajanja). Kompletnu postavku možete da od petka, 5. aprila, pogledate u novobeogradskoj galeriji Blok (Jurija Gagarina 221). Svečano otvaranje je u 19 časova.

page_cover Kako jedan umetnik ulepšava dan sugrađanima page_coverp Portreti ljudi sa kosom punom života cubist-tattoos-by-mike-boyd-cover_cover Tetovaže u stilu kubizma Individual and the crowd_cover Individual and the crowd: Izložba grafika Pavela Kvjatkovskog · · ·