DSC_1017cbwj
U VAZDUHU · intervju

Ovog leta očekuje vas prava Bitipatibi invazija. Ukoliko još niste čuli muziku koju stvara Una Gašić zajedno s drugim muzičarima koji čine ovaj sastav, pravo je vreme da se upoznate s tim sanjivim melodijama. Biće tu dosta gradiva da se nadoknadi, ali ne budite lenji učenici. Užitak, obećavamo, neće izostati.

Njihova popularnost pulsira širom ove balkanske regije, a dok ne stignu u vaš grad, proverite šta frontmenka i ključna karika Bitipatibija – Una Gašić, ima da kaže o ženskom stvaralaštvu, svom detinjstvu i razlozima zašto će ipak morati da se bavi arhitekturom.

Iskrenost se navodi kao jedan od neospornih kvaliteta tekstova vašeg benda. Da li je moguće stvarati umetničko delo, a da ono bude neiskreno?

Zavisi kakva je muzika u pitanju. Ako se stvore uslovi za iskrenost, mislim da umetnik neće bežati od autorskog pečata kakav god da je zadatak u pitanju. Tekstovi su uvek moja najdublja emocija, mislim da sam veliki emotivac. Moje srce je često slomljeno i nije mi lako. Verovatno se publika pronađe u takvim tekstovima i prija im kad na neki duhovit način opišem sve te krizne situacije, kad ponudim duhovitost kao rešenje. 

Na koji način nastaju pesme benda Bitipatibi? Da li je uvek u pitanju isti postupak, ili se on menja od pesme do pesme i od albuma do albuma?

Najčešće linija na bas gitari pokrene sve. Najviše me pokreće atmosfera kad je bend postigne, zato pažljivo biram saradnike i s njima razgovaram o tome šta je ono što želim da postignem. Kad radim, sama sviram na klaviru, ali i tada krećem od bas linije, a posle pravim ritam u nekom od programa na kompjuteru.

Pojedini muzički kritičari ističu promene u zvuku. Da li to ima veze s promenama u postavci benda ili (i) sa činjenicom da želite da pokažete šta sve umete?

Naravno, promene u zvuku uvek dolaze s novim članovima, kao i s brojem i odabirom instrumenata na bini. Sad je sa nama Dušan Petrović, a zvuk bariton saksofona je uneo svežinu. Dule se savršeno uklopio i u stare pesme, i mlađa publika ga mnogo voli, a starija vrlo dobro zna kvalitete ovog muzičara.

Šta je Una Gašić, kao mala, htela da bude kad poraste?

Mislim da sam se najviše igrala biblioteke i kuhinje, pa bi to značilo bibliotekarka ili šef kuhinje. Nisam maštala o sceni i nastupima. 

Kako objašnjavate veliku slavu u takozvanom regionu, koja često preti da se učini većom nego što je ona u Srbiji? Za šta to publika u Hrvatskoj ili Sloveniji ima više sluha od ove, domaće?

Mislim da publika u Hrvatskoj ima više sluha za žensko stvaralaštvo, a njihove kantautorke su vrlo priznate umetnice. Bitipatibi je spoj jakog benda i devojačkog senzibiliteta, pa im je to verovatno bilo interesantno. Prvi put sam videla Zagreb pre tri godine, i to s bendom. Dočekala nas je puna Tvornica. Takođe sam prvi put baš tamo videla velike postere Bitipatibija po gradu, a posle koncerta brojne recenzije. Mislim da je u Hrvatskoj mnogo bolja organizacija ovakvih događaja, svako radi svoj deo posla. Mnogo se više ulaže u kulturu, pa umetnici nisu toliko nepoznati široj publici. Njihova scena je veoma jaka, a postoji interesovanje i za bendove iz Srbije.

Za koje se koncerte pripremate ovog leta? Kako se osećate povodom najavljenog nastupa na Exitu? 

Ove godine ćemo na Exitu nastupiti 12. jula na Fusion bini, imamo dosta publike tamo i baš im se radujemo. Krajem juna očekuje nas nastup na glavnoj bini Mostar Summer Festa, pa Diversions, festival pored Zagreba, a 7. jula i koncert u Beogradu, u bašti Kulturnog centra Grad. 

Gde i kako Una Gašić vidi sebe za tri godine?

Volela bih da se bend Bitipatibi ustali što se tiče članova. Mnogo energije oduzima stalno uvežbavanje novih članova. Volela bih da sviramo češće na festivalima, pa i u inostranstvu. Morala bih da počnem da se bavim još nečim, arhitekturom recimo, ili bar da pokušam. Volela bih da naučim da sviram još neki instrument, da živim na moru, da preselim svoje mačke tamo, možda da imam neku konobu ili studio, to je već jedan san.

NicolasWagnieres Nikolas Vanjije: Prostor kao lično iskustvo print 1_cover Ajk Zimer: Originalan. Jednostavan. Jedinstven. Naslovna Repetitor Boris Vlastelica: Već godinama je ljubav tolika Colóquio Internacional sobre espaços efémeros e performativos, Manuel Enrikeš: Mi činimo grad, i grad čini nas · · ·