20190522102056_6P8A7143
PULS GRADA · aktuelno

Raznobojne minđuše i haljina od limenki, šah izrađen od lima, pisaljka za kaligrafiju, svećnjaci i saksije, kao i originalna umetnička dela samo su neki od predmeta predstavljeni na Bazaru reciklaže koji je u okviru projekta „Reciklirajte i Vi“ organizovala Apatinska pivara u galeriji „X vitamin“ u Beogradu.

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti i Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu kreirali su različite umetničke i upotrebne predmete i na taj način pokazali da i recikliran materijal poput PET boca i limenki može biti upotrebljen. Zanimljivu haljinu od limenki, koja je pobrala sve simpatije na Bazaru, kreirala je mlada kreatorka Milica Marinković.

Studenti sve tri godine Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija za ovaj Bazar napravili su kutiju za nakit, ram za sliku, lampe, luster. Među njima je bila i Jovana Bulatović, student II godine na odseku Mediji i slike koja je pravila nakit. Prema njenim rečima, proces izrade, iako je kratko trajao, nije bio težak jer je kreativan a kako je istakla, sve ono što neki smatraju da je neupotrebljivo, može nekad poslužiti kao materijal za pravljenje unikatnih umetničkih dela.

Profesorka Irena Kelečević iz Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija bila je zadužena za radove svojih studenata. „Naši studenti imali su desetak dana da osmisle i naprave sve ove predmete. Atmosfera tokom izrade bila je sjajna, kao i ideje samih studenata. Ipak, kada smo dobili materijal, malo smo istraživali i odlučili se za upotrebne predmete jer su na taj način studenti svoju kreativnost kanalisali i izradili predmete koji se mogu koristiti u svakodnevnom životu,“ izjavila je Irena.

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti kreirali su radove od PET boca, gde svaki nosi svoju specifičnu poruku. Prema rečima profesora Marka Lađušića, svi radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti upravo imaju tu temu kako da se ponašamo prema prirodi.

Učestvovanjem u Bazaru reciklaže, studenti su objedinili kreativnost i brigu o životnoj sredini, a značaj ovog Bazara ogleda se i u tome jer su ovi mladi umetnici dobili su jedinstvenu priliku da izlože svoja, za neke od njih prva dela, i na taj način steknu dragoceno iskustvo.

Pored radova studenata, svoje radove na Bazaru reciklaže predstavila je i Ivanka Stamenović koja kreira različite tašne, torbe za lap top i novčanike od reciklirane PVC folije za bilborde.

Posetioci Bazara reciklaže mogli su ne samo da pogledaju već i kupe originalne predmete, a novac od prodaje ovih dela namenjen je obrazovnim ustanovama koje su učestvovale u projektu.

28 McDonalds restoran u Srbiji_Ada Mall tržni centar Otvoren McDonald’s restoran u Ada Mall šoping centru naslovna edit Ana Stanić gost na otvaranju manifestacije „Povedi me u letnji provod“ DJ Jelena Milasinovic Poslednji filharmonijski afterparti u sezoni – Late Night Classic u Savamali BeFunky-collage Prolećni koncert BeoBalet hora u Legatu Petra Lubarde · · · ·