Mikonos1_cover
PULS GRADA · destinacija

Brojke govore da Grčka ima i do 6.000 ostrva u svom arhipelagu, ali turistički aranžmani uglavnom podrazumevaju boravak na svega nekoliko, domaćim turistima već dobro poznatih. Naravno, to nikako ne znači da ostala nisu vredna posete! Ako ste već posetili „standardne“ destinacije i želite da vidite drugačiju, a opet jednako lepu Grčku, predlažemo vam da letujete na jednom od ova četiri ostrva: Hios, Lezbos, Mikonos ili Santorini.

HIOS – ostrvo mastike

Hios je za naše turiste manje poznato ostrvo u severoistočnom delu Egejskog mora, a za mnoge jedno od najlepših ostrva Grčke. Da li je najlepše, ne možemo da garantujemo, ali jedinstveno sigurno jeste. Ostrvo je vulkanskog porekla i poznato je kao „ostrvo mastike“, jer drvo na kojem raste ova biljka opstaje samo na Hiosu i nigde više na svetu. Ovde ćete mastiku osetiti u žvakama, džemovima, kolačima, i naravno u uzu. Autentičnom arhitekturom, sa selima koja podsećaju na srednjovekovna utvrđenja, razlikuje se od svojih mediteranskih suseda. Najupečatljiviji utisak ostavlja regija Mastichochoria, koju čini sedam sela mastike, a najpoznatije među njima Pirgi krase nesvakidašnje crno-bele fasade oslikane različitim geometrijskim oblicima.

Na Hiosu ćete pronaći i sve ono što najviše volimo kod Grčke – slikovite taverne, prelepe „popularne“ ali i mnogobrojne skrivene plaže koje čekaju da ih otkrijete i uživate u njihovoj izolovanosti. Jedna od najposećenijih plaža na ostrvu je Mavra Volia (Crna stena), jedinstvena po crnoj boji peska koja potiče od neaktivnog vulkana i po poprilično hladnoj vodi. Ne propustite da uživate u lokalnim specijalitetima Hiosa, naravno, uz čašicu uza.

LEZBOS – ostrvo mira i maslina

Potpuno netaknuto masovnim turizmom, Lezbos je ostrvo savršeno za sve turiste koji žele da dožive pravo, „neiskvareno“ lice Grčke. Bujno zeleno ostrvo može se pohvaliti preukusnom hranom, divnim plažama, prirodnim hladom, rekama… Preko milion stabala masline stanuje na Lezbosu. Preporučujemo da prvo posetite prestonicu Molivos, grad na čijem vrhu dominira tvrđava, a na čijim obroncima su kružno postavljene kamene kuće. Moglo bi se reći da je Lezbos jedinstven primer gde pogled na grad oduševljava više od pogleda na more.

Ono što je dosta nepoznato, a zaista autentično, jeste da se u oblasti Sigri, na zapadu ostrva, nalaze ostaci okamenjene šume sekvoja (postoji još jedna na svetu, u Americi), a postavka u prirodnjačkom muzeju svedoči o tome kako je sve izgledalo milionima godina unazad. Interesantno je da većina plaža ima tamniju boju peska, za šta je zaslužno vulkansko poreklo Lezbosa. Zahvaljujući tome, voda Egejskog mora u ovom delu izgleda još modrije i plavlje. 

MIKONOS – ostrvo kontrasta i boja

Iako je uglavnom poznato kao ostrvo na kome letuju poznate ličnosti i gde provod traje non-stop, Mikonos ima i drugo, mirnije lice. Ako se uputite ka južnoj obali ostrva, dočekaće vas danonoćne žurke, a posebno u mestima Paradise i Super Paradise. Za one koji ipak žele da uživaju u lepotama Mikonosa, van buke i gužve, Ornos i Psarau su pravi izbor. Manje plaže na severu ostrva uglavnom su i mirnije, i idealne za opuštanje uz knjigu i šum mora. Alefkantra, okrug iz 18. veka, jedno je od najlepših delova ostrva, poznato i kao „Mala Venecija“.

Panoramom dominiraju dvorci velikih kapetana sa šarenim balkonima koji se naginju iznad mora i podsećaju na prizore iz poznatog italijanskog grada. Vetrenjače bele boje sa slamenim krovovima zaštitni su znak ovog ostrva. Mikonos je smešten u srcu arhipelaga Kikladi i ima samo dva veća grada – Mikonos i Horu. Hora predstavlja jedan od najboljih primera Cicladic arhitekture i veoma je privlačan za turiste. Prošetajte uskim, krivudavim ulicama i divite se belim kućicama sa živopisnim vratima, prozorskim oknima i ljubičastim cvetovima. 

SANTORINI – supermodel grčkih ostrva

Bele fasade, plavi krovovi i stolarija, prepoznatljiva su slika Santorinija. Iako je i na prvi pogled prelepo, još je lepše i fascinantnije kad saznate istoriju i legende koje su u vezi s ostrvom. Vulkanska erupcija koja se desila pre nekoliko hiljada godina ostavila je iza sebe krater s visokim liticama, koje su danas zaštitni znak ostrva Santorini.

Odmarališta istočne obale, kao što su Kamari i Perisa, imaju tradicionalnije ponude za odmor, posetioci ovde mogu uživati u sunčanim plažama, vodenim sportovima, barovima, šetalištima… Plaže istočne obale su obložene crnim peskom, a na južnoj obali nalazi se niz plaža prepoznatljivih po raznobojnim peščanim plažama. Crvena plaža je omiljena kod posetilaca i definitivno lokalitet koji ne treba zaobići.

barcelona_spain 5 evropskih gradova idealnih za odmor sa decom olivetree2-e1525889710625 Maslinovo drvo na Krfu staro 3.000 godina i dalje daje plodove tourist_and_traveler1 13 tipičnih razlika između turiste i putnika north-sentinel-island-untouched-modern-civilization-people-7 Severni Sentinel: Ozloglašeno ostrvo na koje ljudska noga ne sme da kroči · · ·