Anđela Grozdanić Fotografije2
KULTURA · art

Slike beogradske umetnice Maše direktno komuniciraju sa posmatračem. Iza njih stoji jasna poruka, humor, poetika, ironija i lepota naše stvarnosti. Ovde i sada, baš mi, u ovom gradu i u ovom vremenskom trenutku, ono je što posebno zanima ovu umetnicu. Iz našeg razgovora saznaćete kako izgleda dan jedne slikarke, zašto je pop kultura Maši važna, i da li umetnost zaista može promeniti svet…

Znam da nije jednostavno govoriti o sebi, ali reci nam ukratko ko je Marija Milanković Maša.

Da, teško je. Još uvek sebe zovem dizajnerom, ali planiram da postanem kreativac. Volim dizajn i lepe stvari, a ne volim industriju koja ih pravi. Volim da hodam. Volim da sanjarim. Nikada nisam imala patike koje nisu Nike. Takođe, imam sliku u glavi kako bi ovaj grad trebalo da izgleda.

Zašto si odlučila da se baviš slikarstvom?

Ja sam grafički dizajner i petnaest godina se bavim marketingom. Obrnula sam ceo krug u razumevanju potrošača i njihovih potreba. Odatle i želja da se vratim sebi.

Šta misliš kakav danas status ima slikarstvo u svetu umetnosti?

Mislim da je tu da ostane. Kao i knjiga. Ima svoje uspone i padove, ali što je svet brži i moderniji to je potreba čoveka da “pobegne” u sliku ili knjigu veća i dragocenija.

Opiši nam kako izgleda dan jedne slikarke.

Čaj, internet, tri jajeta, grafički dizajn, Instagram, jutarnji chat, coffee dream moka bez šlaga, pijaca, faktura, slanje mejlova i fajlova, tražim prijatelje za ručak, preskačem trening, Viber, kuća, muž, vesti, internet, serije, čaj. Slikanje je još uvek van dnevne rutine, pa sada radim na work and travel projektima.

U tvojim radovima nalazi se dosta osvrta na trenutnu pop kulturu. Zašto?

To je scena koju pratim i o kojoj razmišljam. Rodila sam se dva meseca posle MTV-ija. Postali smo najbolji prijatelji još u vrtiću, u osnovnoj smo se zaljubili, u srednjoj je bilo malo nategnuto, fakultet – svako je otišao na svoju stranu, kroz posao smo se opet zavoleli. To je deo mene isto koliko i grad u kom živim.

Da li veruješ u uzore, i koji su te umetnici inspirisali u tvom radu?

Mene inspirišu druge umetnosti: muzika, moda, dizajn, fotografija, umetnost bunta, socijalne mreže.., a sve u kontekstu Srbije.

Ako jedna slika vredi više od 1000 reči, o čemu bi nam onda tvoje govorile?

O nadi.

Koliko misliš da je važno da umetnost govori o aktuelnim političkim, socijalnim, ekonomskim i drugim temama koje nas okružuju?

Slika ili umetničko delo je intimna tvorevina samog umetnika. To je njegova “utroba”. Utroba je ogledalo sveta u kome živimo. Sada kada smo i najpametniji, ujedno smo i najnemoćniji. Ljudi su sve manje besni, a sve više potišteni. A kreativan bes je potreban da bi se stvari menjale na bolje.

Da li veruješ u utopijsku pretpostavku da će umetnost promeniti svet?

Mislim da će kreativnost promeniti svet.

Gde si do sada sve izlagala, i šta intersantno možemo da očekujemo od tebe u budućnosti?

Kao grafički dizajner imala sam nekoliko samostalnih i grupnih izložbi. Slike sam prvi put izlagala u galeriji Ozon 2015. godine. Sada radim na novoj izložbi. Biću u Marakešu neko vreme, a po povratku vam javljam gde i kada da dođete.

AjaJungOdlikovanje(34) Aji Jung uručen „Orden italijanske zvezde” GALERIJA FLU_cover Dve izložbe u galeriji Fakulteta likovnih umetnosti art-1905711_960_720 Smešna strana umetničkih dela mona-lisa-690203_960_720 Kako su nastala najpoznatija umetnička dela · · · · · · ·