Foto: Goran Basarić, sa izložbe fotografija Pogled sa prozora, Galerija KCB
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Kada govorimo o Novom Beogradu najčešće asocijacije su bezličnost, sivilo, jednoličnost, težina i minimalizam. Međutim, ako ovaj moderni grad posmatramo u malo šire, mogu li ove asocijacije da imaju i neko drugo značenje? Na prvi pogled bezličnost i jednoličnost, zapravo bi bili samo jedan deo gradskog mozaika, sivilo bi bilo kolorit, pošto je prekriveno zanimljivim uličnim grafitima, težina bi mogla biti lakoća, a minimalizam jednostavnost. Ostaje pitanje: kako doživeti modernizam Novog Beograda?

Foto: Goran Basarić, sa izložbe fotografija Pogled sa prozora, Galerija KCB

Negativne asocijacije su opravdane, ako polazimo od osnovnog koncepta nastanka Novog Beograda kao modernističkog mesta za stanovanje, a koje se oslanjalo na Le Korbizijeovo viđenje savremenog grada kao utopijskog koncepta, gde je grad podeljen po zonama (upravno-administrativnu, industrijsko-proizvodnu, stambenu, rekreativnu i sl.). Samim tim novi grad postaje svojevrsna spavaonica, kako su nekada u šali zvali ovaj deo grada, pošto su velike stambene celine odvojene od ostalih zona. Zar ne bi bilo loše da se probudimo i utvrdimo neke jasne činjenice o nastanku “novog” grada?

Najslikovitiji primer istorije ovog dela Beograda bilo bi poređenje današnjeg urbanog izgleda sa jednom od slika Novog Beograda pre izgradnje iz 30-ih godina prošlog veka. Da, Novi Beograd je nekada bio samo velika čista zelena površina sa močvarnim zemljištem i putem.

Posle Drugog svetskog rata krenula je masovna izgradnja novog grada i napravljen je opšti urbanistički plan. Ovaj plan je imao svoje izmene, a već početkom pedesetih godina dolazi do pauze u gradnji, pošto je država bila u sukobu sa SSSR-om. Prvobitni koncept izgradnje socrealističkog grada za novoosvešćenog čoveka, bio je izmenjen modernim „zapadnim“ načinom razmišljanja u arhitekturi. Među prve izgrađene objekte spadaju: Palata federacije (zgrada SIV-a), Studentski grad, hotel Jugoslavija, zgrada KBC Bežanijska kosa (tada Šumarski fakultet) i naselje Tošin bunar (Paviljoni), a onda sledi rad na izgradnji čuvenih stambenih blokova. Izgradnja Novog Beograda traje i danas  i činjenica je da ne postoji jedinstven urbanistički plan za ovaj deo grada, kao ni arhitektonski stil. Stilovi se kreću od takozvanog “socijalističkog estetizma”, preko internacionalnog stila, brutalizma i metabolizma do postmoderne i novog konstruktivizma.

Blok 23Otvori galeriju

Negativne asocijacije, možemo još nazvati i stereotipima kada je u pitanju Novi Beograd, a demanti ovih i sličnih opservacija nalazimo na sve brojnijim veb stranama, koje se bave istorijom grada. Neke od njih posvećene su isključivo Novom Beogradu: Stare slike Novog Beograda i U boji – Novi Beograd. One nam donose drugačiju priču o ovom delu grada i sjajno su otkriće kada posmatramo ovaj fenomen.

Izvor: U boji. Novi Beograd FB grupaOtvori galeriju
06 Art printovi: Kako osvežiti životni prostor, a da ne razbijete kasicu prasicu Kućne biljke Savršene sobne biljke kojima nije potrebno puno nege Balkoni i dekoracija Ideje za uređenje malih balkona i terasa cover1 Object constructors: Kreativna manufaktura mladog bračnog para ·