coverdemodejeumodi
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Sećate se starih tanjira okačenih po zidovima, ili akta urađenog u tehnici ulje na platnu? Sigurno se s vremena na vreme uželite davno zaboravljenih kreveta na sprat, ili jednostavnih polica u funkciji ormana. Sve te elemente iz podruma i tavana izvucite na svetlost dana, jer opet su u modi. Uz malo promišljanja i redizajniranja osavremenite svoj životni prostor, koristeći se naizgled starinskom dekoracijom. Gobleni će ipak morati da sačekaju još malo, pre nego što opet dođe njihovih pet minuta.

Kreveti na sprat

Kao deca sigurno ste obožavali krevete na sprat. Verovatno ste ih i imali u svom domu ili u kući na selu. Ali iz nekog ne baš dovoljno jasnog razloga kreveti na sprat naglo su isčezli. Odjedanput je postalo popularno stavljati odvojene krevete u dečju sobu. I dok bezbednost u nekoj meri može biti opravdanje, činjenica je da kreveti na sprat štede prostor i unose zabavni element u svaku sobu. Osim toga, on ne mora biti isključivo za dečju sobu; vrlo je zgodno imati ga u vikendici, kući na moru, bungalovima, potkrovlju i gostinjskoj sobi. Naročito ga treba uzeti u obzir ako baratate sa ograničenim prostorom, gde bi svaki kvadrat trebalo da bude promišljen. Stabilne stepenice i ogradica svakako su obavezni, a možete dodati i zavese. Kombinovanjem materijala i arhitektonskim uklapanjem u prostor, naćićete autentično rešenje samo za vas.

Kreveti na spratOtvori galeriju

Otvorene police

Pre nego što su sedamdesete godine definitivno „uzele“ dekoraciju pod svoje, sa mahagoni ili belim tromim kuhinjskim policama u dugom nizu, postojalo je drugačije rešenje. U mnogim kućama, a pre svega vikendicama, u kuhinji su obično bile sklepane police, koje su zapravo bile daske, horizontalno pričvršćene za zid. Osim što su se jednostavno fiksirale, bile manje skupe i daleko lakše od ormarića, moglo je da se manipuliše rasporedom i razmakom između njih. To je sve predstavljalo prednost, pa nije ni čudo što su sada opet ultra popularne. Ovakve police svakako su deo minimalistične dekoracije, koja isključuje za oko preteške kuhinjske ili druge elemente. Takođe, posuđe se lakše uzima i vraća, a osim toga dobija i na estetsko-dekorativnoj vrednosti, jer ovako vidljivo postaje sastavni deo enterijera. Otvorene police ne moraju biti vezane isključivo za kuhinju, već na taj način možete izložiti i knjige, ploče, biljke, garderobu… Jedina mana, priznajemo, jeste brisanje prašine.

Otvorene policeOtvori galeriju

Tanjiri na zidu

Verovatno se sećate trauma iz detinjstva kada odete u neku posetu ili do bake, a na zidu vise tanjiri. Zamišljate kako zemljotres lomi sve u parčiće, ili se jedan od tanjira otkači i pada vam na glavu. A i da se razmemo, nije vam baš lepo izgledalo, niti bilo jasno zašto tanjir kupljen na odmoru sa naslikanim pejsažom banje mora da stoji na zidu. Međutim, nemojte brzo zbog svojih dekorativnih predrasuda i loših sećanja isključivati ovakvo ukrašavanje. Podjednako kao slika, fotografija, grafika, pa čak i razglednica, tanjir može biti svedok sa putovanja i važan narator porodičnog nasleđa. Zbog toga je izlaganje tanjira na ovaj način opet aktuelno, a sve zavisi koju ćete prostoriju i deo zida izabrati, i na koji način ih rasporediti. To može biti samo jedan tanjir, komplet, ili puno njih koji su potpuno različiti. Ukoliko sa puta iz neke egzotične zemlje kupite tanjir ili posedujete stari koji skuplja prašinu, a koji ne želite da koristite za upotrebu – izložite ih!

Tanjiri na ziduOtvori galeriju

Golišave slike

Kao mali bilo nas je sramota ako se nađemo pred slikom akta obnažene žene ili muškarca. Kada smo porasli jednostavno su nam delovale passé. Ali, za razliku od koncepta idealnog tela koji se stalno servira preko TV-a i fotošopiranih slika iz časopisa, na starim slikama i fotografijama postoji nešto ljudski i realno. Zbog toga ovakva dela nemaju samo dekorativnu, već i socio-političku vrednost. Kada kažemo dela, mislimo da osim slika mogu biti izložene i figure, tapiserije, skulpturice i fotografije golišavih tela. Kada isključite vulgarnost i banalizaciju, dobija se sasvim reprezentativni dekorativni element, koje uopšte nije zastareo, zbog čega se sve češće slični mogu videti u časopisima vezanim za arhitekturu i enterijer. A ako baš želite da ih osavremenite, uvek možete da zamenite ram ili ih postavite na neočekivano mesto.

Golišave slikeOtvori galeriju
BINA - do 25.5. BINA: Dvorišta ideja ka razvoju Beograda pagecvoer Proleće je idealno vreme za uređenje trpezarije Tikkurila boje Tikkurila: Dekorativne tehnike za vaš dom i-found-architecture-from-star-wars-in-belgrade-2__880_cover Futuristička arhitektura Beograda · · · · · · ·