W1siZiIsInVwbG9hZHMvcGxhY2VfaW1hZ2VzLzFkODVjNmZhZjQ2ZjI1MWYzY19RYXNyX2FsX0ZhcmlkLkpQRyJdLFsicCIsInRodW1iIiwiOTgweD4iXSxbInAiLCJjb252ZXJ0IiwiLXF1YWxpdHkgOTEgLWF1dG8tb3JpZW50Il1d_cover
U VAZDUHU · svet

Među nekolicinom ruševina lociranih u arheološkom nalazištu Mada’in Saleh u Saudijskoj Arabiji, jedan se (bukvalno) izdvaja. U pitanju je Qasr al-Farid, poznatiji kao „Usamljeni zamak“, neverovatna antička grobnica uklesana u velikoj steni usred pustinje.

Nastala u 1. veku nove ere, ova građevina nikad u stvari nije završena. Opis mesta kao „zamka“ tehnički nije tačan, pošte se radi o staroj grobnici Nabatijanskog kraljevstva.

Nabatijanci su imali specijalnu tehniku građevine, po kojoj klesanje kamena počinje sa vrha stena i ide ka podnožju, pa se tako da primetiti u ovom konkretnom slučaju da što se više ide ka dole, to je manje posla završeno.

Nezavršenost građevine bi u opštem slučaju bila minus sa aspekta lepote i arheološkog značaja, međutim ispostavilo se da je ta činjenica ono što ovom mestu daje specifičnost u odnosu na slične građevine i čini ga tako privlačnim za turiste iz celog sveta. Još jedan zanimljiv aspekt nezavršenosti objekta je da ovakav kakav je omogućava stručnjacima uvid u različite faze izgradnje u antičkom dobu.

Naravno, fascinacija „Usamljenim zamkom“ nastaje, pre svega, zbog njegove neizmerne lepote.

priroda Friluftsliv: Skandinavska filozofija povratka prirodi bazeni Najlepši bazeni u Evropi metro Penis sedište u meksičkom metrou · · · ·