Jagnjeći but
PULS GRADA · kulinarka

Možda smatrate da je nepotrebno da vam dajemo recept za jagnjetinu za uskršnji ručak, pošto je to neka vrsta tradicije u mnogim domaćinstvima koja slave ovaj praznik. Ipak, smatramo da je način spremanja ovog sjajnog mesa drugačiji u odnosu na ono na šta ste navikli.

Sastojci

  • Glavica belog luka (3 čena oljuštiti i iseći, ostatak ostaviti neoljušten)
  • Nekoliko grančica ruzmarina – polovinu ostavite cele, a polovinu iseckajte lišće sitno
  • Kora limuna
  • Maslinovo ulje
  • 2 kg jagnjećeg buta
  • Morska so
  • Sveže mleven biber
  • 1,5 kg krompira

Za sos od nane

  • 4 kašike sveže iseckane nane
  • 1 kašičica šećera
  • Prstohvat soli
  • Kašika tople vode
  • 3 kašike vinskog sirćeta

Zagrejte rernu na 200 stepeni i smestite pleh u kome će se peći krompir na najnižu prečku.

Pomešajte iscekani beli luk, ruzmarin, nastruganu limunovu koru i maslinovo ulje. Ovom marinadom obložite meso. Smestite jagnjetinu na rešetku iznad pleha.

Kuvajte krompir desetak minuta, a zatim ga oceđenog smestite u pleh, začinite solju, biberom, maslinovim uljem, a preko stavite čenove belog luka i grančice ruzmarina. Na krompir će se ovako cediti divna mast od mesa. Pecite meso sat i dvadeset minuta. Kad se završi pečenje smestite meso u pleh sa krompirom i ostavite ga da se ohladi minimum 10 minuta.

Za sos od nane promešajte ovaj začin, šećer, toplu vodu i sirće.

Isecite jagnjetinu i preko mesta prelijte sos.

Uživajte!

Ukusno i zdravo Ishrana u proleće – kako da se osećate baš dobro Ovsene pahuljice - mešavine Recept: Jednostavna ovsena kaša Čokoladna torta sa malinama Recept: Čokoladna torta sa malinama – parče raja na vašoj uskršnjoj trpezi Krofne domaće Recept: Najbolje domaće krofne ·