Snežana Petrović
KULTURA · art

Proteklu nedelju sedmoro likovnih umetnika iz tri države provelo je u stvaranju u šumadijskom selu Leušići na Likovnoj koloniji Pigmalion. Umetnike je selektovala i okupila novosadska slikarka i grafičarka mlađe generacije Snežana Petrović. I sama već poznata i priznata na polju figuracije, odlučila je da i u drugom sazivu kolonije Pigmalion budu umetnici figurativnog opredeljenja.

„Iako se čini da je posao selektora lak, selektor je taj koji treba da obrati pažnju na kvalitet rada svakog umetnika, ali i da oformi saziv koji će biti kompaktan za druženje. Toga sam se držala kada sam birala umetnike za oba saziva kolonije Pigmalion Tamnjanica. Nakon druge uspešno završene kolonije mogu da kažem da sam zadovoljna i atmosferom na samoj koloniji i radovima koji su na njoj nastali“, izjavila je Petrović.

U septembarskom sazivu kolonije Pigmalion Tamnjanica su se okupili afirmisani umetnici iz tri države: Snežana Petrović (selektorka, Srbija), Anica Radošević (Srbija), Jelena Sekulić Voljanek (Srbija), Damjan Đakov (Srbija), Radovan Jandrić (Srbija), Jože Kotar (Slovenija) i Nikolaj Mašukov (Rusija).0

Jože Kotar, poznati slovenački slikar, kaže da je po prvi put u ovom delu Srbije i da je oduševljen prijemom i organizacijom kolonije.
„Nikad nisam bio na koloniji u Srbiji, a nisam ni išao mnogo dalje od Beograda. Oduševljen sam Šumadijom i ovom kolonijom. Ovako lepih i kvalitetnih druženja je sve manje, kao umetniku mi mnogo prija i razmena iskustava sa kolegama i stvaranje u ovom prekrasnom ambijentu. Vraćam se napunjenih baterija i pripremam se za brojna izlaganja koja imam do kraja godine“, izjavio je Kotar.

Nakon druge održane kolonije, organizatori najavljuju krajem godine još jedno okupljanje. Radovi nastali u oba ovogodišnja saziva likovne kolonije Pigmalion će biti izloženi u atrijumu NLB banke na Novom Beogradu, a tom prilikom će biti i promovisana monografija radova učesnika kolonije.


Yoshitoshi Kanemaki Yoshitoshi Kanemaki: Čudne i zastrašujuće skulpture koje nećete lako zaboraviti pagecovertattoo Tetovaže koje slave prirodu tiny-1_cover Minijaturna vrata na ulicama Atlante David Lynch, Jim Carrey David Lynch i Jim Carrey: Ideja kao početak i kraj · · ·