Biciklizam
U VAZDUHU · kolumna

Egzibicionisti. Nekada davno poznati i kao kicoši, mada je, u međuvremenu, ovaj izraz meltene iščezao. Postoji više podvrsta u okviru ove grupe. Svima je zajednička manje ili više izražena želja da budu primećeni.

a) Ljubitelji likre – Najčešće su muškog pola, ali sreću se i ženski poklonici ovog stila. Spremni su da obuku kompletnu aerodinamičnu opremu, počev od biciklističkog šortsa, preko uskih majica i jakni, pa sve do kacige, rukavica, naočara i kamašni, da bi se provozali desetak minuta po centru grada ili okrenuli jedan krug oko Ade. Skloni su druženju, ali samo sa sebi sličnima. Bicikli su im najčešće poznatih marki i veoma skupi.

b) Fensi ekipa – Podjednako su zastupljeni i muškarci i žene. Jedino što ih zanima jeste stil. Voze se tip-top sređeni, ponekad i u odelima ili elegantnim suknjama, ali šta je malo nepraktičnosti nasparam tolikih pogleda. Bicikli su im mahom klasični i otmeni. Gnušaju se brzine. Opsednuti su detaljima. Takođe su skloni druženju isključivo sa sebi sličnima. Onog dana kada vožnja bicikla postane opšteprihvaćena, počeće da voze nešto drugo.

c) Gradski ratnici – Termin kojeg se sablažnjavaju jer su oni, jelte, urban warriors. To su, uglavnom, muškarci (mada, nađe se i poneka devojka) oko tridesete, često iskompleksirani. Oblače se naizgled neobavezno, ali i najmanja pojedinost dobro je osmišljena. U potrazi za adrenalinom kreću se najprometnijim bulevarima. Obožavaju riskantno provlačenje između automobila i vratolomne nizbrdice. Neskloni su druženju. Zlo i naopako ako ih neko primeti da voze biciklističkom stazom.

d) Hipsteri – Skupina koja koketira sa fensi ekipom, ali ipak pokazuje osobenosti koje zahtevaju svrstavanje u posebnu podvrstu. Iz nekog nejasnog razloga opčinjeni su pistaškim biciklima sa fiksnim pogonom, mada najčešće voze sportske jednobrzince (ko dosad nije imao priliku da vozi pravi fiksi – bolje neka ni ne pokušava). Muškarci vole da nose bradice i brade, a devojke maštaju da u podrumu pronađu dobro očuvan bicikl svoje mame ili, još bolje, babe. Ponekad žele da skrenu pažnju na sebe time što, kao, ne žele da skrenu pažnju na sebe. U načelu, prilično su druželjubivi.

e) Lažni roditelji – Ujaci, tetke i stričevi koji nemaju preča posla nego da na biciklu vozikaju svoje sestriće, sestričine, bratance i bratanice. Vrlo su retki slučajevi da lažni roditelji nisu u rodbinskoj vezi sa decom koju voze. Uživaju u blagonaklonom odnosu okoline prema deci. Maštaju da sretnu lažnog roditelja suprotnog pola. Klone se istopolnih kolega. Nije ih lako razlikovti od pravih roditelja, ali ako neko i dalje okreće pedale iako mu je dete zaspalo na biciklu, a dete pritom nosi naočare za sunce, velika je verovatnoća da je reč o lažnom roditelju.

f) Svetski putnici – Biciklom obilaze neki kontinent ili, pak, ceo svet. Vole da posle toga napišu knjigu o svom poduhvatu. Povremeno su skloni preuveličavanju. Vrlo su druželjubivi, najviše stoga što bi vam se rado uvalili na spavanje i tako smanjili trošak putešestvija. Vajkaju se da ih većina gleda blagonaklono, ali ih niko zaista ne razume. Najveći neprijatelji su im psi lutalice, tuneli, vize i iznenadne revolucije. Zbog obilja prtljaga neiskusno oko može da ih pomeša sa ekolozima (vidi prvi deo teksta).

g) Pošto je svet egzibicionista vrlo dinamičan, ova podela ima i jedno upražnjeno mesto. Najozbiljniji kandidati da ga popune jesu: lopovi, biciklistički aktivisti, ekološki osvešćeni poslovni ljudi, pecaroši i sakupljači bicikala.

Pouke iz prošlosti Pouke iz prošlosti: Ljubomoran i gvozden Prozor u dvorište, foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Ti si mi u krvi Žena na ivici nervnog sloma Žena na ivici nervnog sloma: Svinjski papci i suvi vrat Hobi Srećna domaćica: Hobi ·