Olimpijske igre
U VAZDUHU · kolumna

Leto odavno nije bilo lepše. Napolju je divno za vožnju bicikla, a u toku su i Olimpijske igre. Ko nema pametnija posla, može dobar deo dana da provede pred TV-om, bez osećanja griže savesti da radi nešto beskorisno.

Našim sportistima baš i nije krenulo najbolje, ali valjda će se to promeniti. Tenis smo već prežalili. Medalje u ostalim sportovima još su na dugačkom štapu. Iako su mnogi pustili mašti na volju i pominjali desetak medalja, biće puna kapa sve preko četiri, koliko smo uzeli u Londonu 2012.

Sportisti su sve spremniji i profesionalniji. Sve je manje verovatno da se desi nešto poput završnice švajcarske maratonke Gabrijele Andersen u Los Anđelesu 1984. ili da vidimo plivača poput Erika Musambanija u Sidneju 2000. Da ne pominjem bosonogog Bikilu. Olimpijski duh v 2.0 pod velikim je pritiskom uspeha i viška informacija o svemu i svačemu. Olimpijskim igrama odavno nije bio potrebniji neki plemenit događaj.

Biciklizam je jedan od retkih sportova (plivanje, atletika, gimnastika i mačevanje) koji je prisutan na svim savremenim olimpijskim igrama. Već su završene obe drumske trke. Bile su izuzetno zanimljive i imale su, maltene, identičan tok. Mnogobrojni napadi, uspešan beg jakih vozača, težak pad vodećih na završnom spustu, zatim jurnjava malobrojne grupe za pojedincem, sustizanje u poslednjih nekoliko stotina metara… Naša televizija je pomalo nepotrebno prenosila početak i sredinu muške trke, a onda su se opet uključili tek pri kraju, pa smo propustili najzanimljiviji deo. Ženska trka mogla je da se prati samo preko pojedinih polulegalnih sajtova na internetu.

S druge strane, možda je i bolje tako, pošto su padovi bili baš neprijatni za gledanje. Najgore je prošla Holanđanka Van Vleuten koja je slomila nekoliko pršljenova. Bila je u vođstvu nadomak cilja, imala prednost od četrdesetak sekundi i otvoren put ka pobedi. Kasno je kočila u jednoj krivini na spustu, pa je pala preko bicikla, udarivši glavom direktno u ivičnjak. Snimak je prilično dramatičan i svedoči o tome koliko je biciklizam zahtevan sport. Trebalo bi da ga pogledaju svi oni sportisti koji se prečesto žale na sitne povrede i koje stalno zateže zadnja loža, žiga primicač ili nešto slično tome. Sigurno bi utihnuli.

U planinskom biciklizmu nastupiće Jovana Crnogorac. Sve oko desetog-petnaestog mesta bio bi ogroman uspeh za nju. Nadam se da će RTS prenositi celu trku. Ne samo zbog toga što imamo predstavnicu već i da bismo malo uživali u sportu koji izuzetno retko imamo priliku da pratimo. Deo draži olimpijskih igara leži upravo u badmintonu, džudu, konjičkom sportu, stonom tenisu…

Period od četiri godine (jedna olimpijada) dovoljno je dug da zahvati značajan deo naših života, pa tako olimpijske igre mogu zgodno da posluže i za svođenje računa. Ovo pod uslovom da pamtite makar Seul 1988. i da vam se uopšte svode računi. U suprotnom, uživajte u olimpijskom primirju i blagodetima zrelog leta. Kao što sam pomenuo, dušu je dalo za bezbrižno vozikanje biciklom i lenčarenje pred TV-om.

Pouke iz prošlosti Elena Fernante Pouke iz prošlosti: Sakrij se da bi te videli Prozor u dvorište "Ima tako..." Prozor u dvorište: Ima tako… Plato Bitef SCHNELLFICKEHOSE: Plato Bitef san Utorkom na dva točka: Košmar · · · · ·