japanese-budgeting-trick-universal
U VAZDUHU · urban flash

Ako imate dobru organizaciju vremena i radnog prostora, verovatno koristite neke od priručnika koji nude praktične savete za uvođenje reda u život. Možda ste krenuli od svog garderobera prateći savete japanske autorke bestselera, Mari Kondo. Međutim, tu ne treba da stanete, već se okrenite novcu, koga, čini se, nikada nemamo dovoljno. Zbog toga vam danas predstavljamo kakeibo, japanski izum koji čini čuda za novčanik.

Kakeibo je nastao pre jednog veka, i vremenom se pokazao kao veoma delotvorna metoda. Naime, sve što vam je potrebno jeste dnevnik u koji ćete zapisivati vaše mesečne rashode. Naravno, sve izgleda lepše u boji, pa stranice možete popunjavati različitim hemijskama, kako biste imali bolji pregled vaše trenutne finansijske situacije. Ovakav pristup novcu, pomoći će vam da smanjite troškove i postanete svesni kuda odlazi.

Za početak ćete napraviti četiri kolone, i u svaku ćete upisivati sumu novca koja vam je potrebna za tu namenu. Prva kolona odnosi se na nužne rashode, u koje ubrajamo: kiriju, račune, hranu i lekove. Drugu kolonu ispunjavaće suma koju ste potrošili za svoju dušu, na primer, na večere u restoranima ili novu garderobu. U treću kolonu upisivaćete novac utrošen za kulturni život, karte za bioskop ili pretplatu za određeni kanal. Na kraju, ali ne i najmanje važna, četvrta kolona služi za neplanske troškove, kao što su pokloni za rođendan prijatelja ili razne popravke.

Naravno, ova mesečna tabela ne bi bila potpuna bez odgovora na sledeća četiri pitanja: Kojom sumom novca raspolažem trenutno?, Koliko novca želim da uštedim na mesečnom nivou?, Koliki su zapravo moji troškovi?, i na kraju, Kako mogu da poboljšam svoju finansijsku situaciju?. To je sve, i kao što možete da primetite vrlo je jednostavno ukoliko ste iskreni prema sebi. Uz malo bolju organizaciju i raspolaganje novcem, moći ćete sebi da priuštite kvalitetniji i izbalansiran život.

Možda vam se čini nemoguće ili suviše lako da bi bilo realno, tek mnogim ljudima je pošlo za rukom da smanje rashode čak za trećinu u odnosu na ranije. Zašto to ne biste bili baš vi? Srećno, a do tada pravac u knjižaru po dnevnik.


page-cover-senke Senke su ponekad zaista fascinantne page-cover Kuhinjske katastrofe kakve se retko viđaju photo-1516511613036-3daf488d955d Šta najviše privlači suprotni pol? fast-food-commerical Zbog čega brza hrana uvek izgleda bolje u reklamama? · · ·