BU9A3768
KULTURA · muzika

Nakon izuzetno uzbudljivog dana koji su, u organizaciji Miksera, obeležile dve tribine „Decentarlizacija kulture“ i „Urbana mobilnost kao instrument održivog razvoja grada“ u šabačkoj Sinagogi, kao i otvaranje „Žive biblioteke“, uz prisustvo gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, sve je bilo spremno za drugo festivalsko veče.

Na početku okupljenima su se predstavila dva neafirmisana benda preporučena od strane kultne rokenrol emisije Bunt RTS-a. Sastav Larska iz Kragujevca inspirisan je gandžom i progresivnim rokom. Pobednici ovogodišnjeg Bunt rok festivala beogradski sastav Viva Vops sastavljen je od iskusnih muzičara koji su pod okriljem ovog novoformljenog benda, napravili nesvakodašnju kombinaciju roka, hip-hopa, popa, hard kora, hard roka i sprdnje. Viva Vops dolaze – obratite pažnju.

Početak oficijalnog dela udarne festivalske večeri ozvaničio je nastup grupe E-Play. U svojoj gotovo dvadesetogodišnjoj karijeri E-Play su izgradili svoj prepoznatljiv izraz. Krosover žanrova je manje bitan koliko činjenica da je danas, 2017. godine, pred nama grupa koja je uprkos svim okolnostima izrasla u zreo i odvažan sastav vredan hvale, i mesta u analima savremene srpske rokenrol istorije. Publika okupljena na Šabačkom letnjem festivalu to je svakao znala da prepozna i nagradi aplauzom i ovacijama tokom izvođenja pesama: Heroj, Loš dan, Retrovizor, Divan dan. U prilog konstatacije o snazi i odvažnosti grupe E-Play danas, govori ultimativno izvođenje pesama Ljubica, Sramota i Vremeplov u finišu njihovog nastupa.

Drugo veče ŠLF-a, za razliku od predhodne, karakterišu agresivniji, angažovaniji i bučniji sastavi. Grupa Bjesovi, perjanica srpskog alternativnog roka, ponovo je opravdala velika očekivanja publike. Ovaj bend ne samo da odoleva vremenu već je i dalje inspiracija mnogim nadolazećim generacijama što je letimičnim pogledom bilo apsolutno upadljivo. Šta je to toliko snažno u ovom bendu, toliko neobuzdano i gotovo frustrirajuće, odgovor krije njihov svevremeni naziv kao i kompletnan opus sa neograničenim rokom trajanja. Uz Vraćam se dole, Kad mi stane dah, Avioni, Čak i da mogu, Vreme je, Bjesovi su prizvali vaskoliki gnev, nezadovoljstvo, agoniju savremenog sveta i gorštački se sa istom uhvatili u koštac. Trijumfalno izvođenje legendarnh pesmama Bolje ti i Ime, okupljene na ŠLF-u u jednom trenutku podiglo je visoko a već u narednom uz prasak tresnulo o zemlju. To ne može svako. A veče je tek počelo…

Dobro veče Šabac! Mi smo Psihomodo pop, rokenrol grupa koja postoji nešto više od trideset godina što je gotovo naučno-fantastični podatak…“ kroz smeh se šabačkoj publici obratio Davog Gobac. Ovaj hrvatski, Ex Yu pank fenomen ljutito i žustro branio je svoje pozicije i stečenu repotaciju. Iskusno satavljena lista pesama nije ostavila ravnodušnim nikog. Kako one koji sada imaju šesnaest tako i one koji su tog uzrasta bili davno, davno kada je kultni album Godina zmaja izašao. U top formi, usvirani i energični Psihomodo pop zakuvali su atmosferu ispred pune glavne bine ŠLF-a. Ispostavilo se da nove i stare pesme Psihomodo popa ispunjavaju svaki ćošak tvrđave čineći Šabac, druge festivalske večeri, centrom regionalne rokenrol kulture. Horski pevane pesme Zauvijek, Frida, Ja volim samo sebe, Natrag u garažu, Nebo, Ramona bile su ultimativni snek pred nastup domaćina koji će počistiti sve.

Goblini su šabački bend i to im nikako ne daje za pravo da na svom terenu budu ležerni. Goblini u stvari to nikada nisu ni bili, a posebno pred svojom publikom. Golub i drugari, toliko godina nezaustavljivo drže u pripravnosti horde fanova, regrutujući nove. Požrtvovano i bezrezervno U magnovenju je zvučala upečatljivije nego ikada, a sve što je usledilo činilo je Gobline još većim i važnijim. Trenutak je bio njihov! Započeli su ga nesvakidašnje uz retko izvođenu pemu U odbrani zla, nastavivši sa Anja volim te, Cipjonka, Splet okolnosti, Ne trebam nikome, Daleki put, Luna, Voz, Ima nas. Publika je htela još i dobila je Marjane, Marjane, Deca iz komšiluka, Za Lorenu a potom opet Anja i Ima nas, da se zna ko je glavni.

TvrDJava stejdž bio je stecište zaljubljenika u klubsku kulturu. Najodanija publika je tu reputaciju opravdala svojom posvešćenošću muzici koju su vrteli DJ-evi Sale, Goran Starčević, Funkerman, Ivan Janjić i u osvit novog dana Laura 2000.

Izvođači koji će obeležiti treće veče festivala, nedelju 30. jul bili su: Random, Stereo Banana, Grupa Babe i Damir Urban&4 na Main stageu, dok su na DJ stageu nastupili SoulMark & Subgenetics, Lehar, Magdalena, After Affair.

cp 5_cover City letnja preporuka #4: Muzika za leto u hotelu Crowne Plaza 1218024_cover Cara Delevingne nosi odelo od leptira u spotu za pesmu „I Feel Everything“ covermascom Vrelo leto u Mascomu Sting-2209_cover Sting nastupa u Beogradu u okviru „57TH & 9TH“ svetske turneje · · · · · · · ·