shutterstock_455103163
U VAZDUHU · trend

Iskoristite leto do maksimuma, do poslednje mogućnosti koju vam pruža! Možda vam je vrućina i imate utisak da ćete se istopiti na suncu, ali… Da li ćete u neko drugo doba godine moći da se sladite najzanosnijim plodovima prirode, kao što to možete sada?

Tekst: Milja Lukić

Nekad, u doba kad nisu postojali rashladni uređaji i kad se voće i povrće nisu gajili s ovoliko hemije nego su rasli prirodno, pa šta im Bog dâ, sve je imalo drugačiji ukus. Mnogo bolji, naravno. Da ne biste pomislili kako vam ovo piše Metuzalem koji pamti vreme od pre Potopa, i nije bilo tako davno. Šezdesetih smo imali frižidere, ali smo slabije stajali sa zamrzivačima. Njihova ekspanzija počela je tek sedamdesetih, pa su vredne domaćice ostavljale jagode za period „kad im vreme nije“ sve u nadi da će ostati sveže kao da su tek ubrane. Međutim, od ta posla – ništa. Zaleđene jagode i maline mogle su samo da se skuvaju, kao i paradajz… A što biste jagode kuvali u januaru, kad lepo možete da napravite pekmez, slatko, liker ili žele odmah pošto ste ih kupili? Dok još mirišu na Raj, i mirisom i izgledom zavode. 

Pijaca i sezona – parametri za kupovinu

U eri hladnjača, plastenika i svakojakih čudesa moderne tehnologije, još uvek je priroda u prednosti. Pitanje je i da li će ikad iko ili išta moći da dostigne njeno savršenstvo. Oni kojima je odavno jasno da je to nemoguće, vraćaju se prirodi i konzumiraju samo organski gajenu hranu, pa ćete u Engleskoj, na primer, crvljivu i na prvi pogled nikakvu jabuku platiti dvostruko ili trostruko skuplje nego onu koja izgleda kao „sa slike“. Neugledna nije bila tretirana nikakvim hemijskim sredstvima, za njen rast zaslužni su samo sunce, voda i zemlja, a to je svakako bolje od pesticida. Budući da živimo u Srbiji, organska hrana još uvek nije mnogo skuplja od „veštačke“ – da li na žalost ili na sreću, pokazaće vreme.

Kad ne možete da odolite, kupite po astronomskoj ceni sveže jagode usred marta (Kako su divne na oko! Na njima piše da dolaze iz Kalifornije. Još su i fensi!) Međutim, kod kuće ta njihova „šminka“ pada u vodu. Niti mirišu, niti su sočne, od njih je ukusnija plastična kašičica istopljena u čaju, što ste možda nekad imali priliku da probate. Kupovina „plastičnih“ jagoda podseća na operaciju na otvorenom novčaniku. Shvatite je kao školarinu koju plaćate za nauk da su pijaca i sezona jedini parametri kojima bi trebalo da se rukovodite. 

Idealno doba za dijetu

Sad je sezona jagoda, malina i trešanja u punom jeku, višnja i kajsija počinju ovogodišnju karijeru… Iskoristite sve prednosti koje možete!

Mnogi koji drže dijetu jutro započinju jogurtom i jagodama. Kažu da su siti, a kilogrami se sami od sebe tope. Takođe, neki piju čaj od lišća maline za opštu detoksikaciju, pogotovo pred odlazak na letovanje. A što se tiče kupinovog vina, kad premotate film, setićete se da su ga neki nabavljali ne samo kao lek, već i zato što je ukusno. Nije čist hedonizam jesti jagode uz sladoled ili napraviti tortu s malinama, žele od kupina, liker od višanja

Obično je ono što je dobro za zdravlje prilično neukusno (da ne kažem bljutavo), ali slučaj s voćkicama to demantuje ili je izuzetak od pravila, svejedno. Kad znate da je dobro jesti voće i zbog zdravlja a ne samo ukusa, udvostručite, utrostručite… količine. Spojte lepo i korisno na najbolji mogući način – uživajući. Voće kao da je pravljeno da nas zavede. Smeška se s pijačne tezge i šepuri lepotom i ukusom. 

Lekovita svojstva voća

Kako to kod nas često biva, paradoksima nikad kraja. Iako smo u Evropi prvi po proizvodnji i izvozu malina (valjda smo i u svetu na samom vrhu), ovo ukusno voće s kojim možemo maltene da se gađamo koliko ga imamo, ne koristimo tako često u ishrani. Nije baš da sve prodamo inostranstvu već jednostavno nemamo naviku da ga jedemo. A maline su i zvanično dobile potvrdu da su lekovite. Narodna medicina odavno zna za to, pa od ove biljke koristi bukvalno sve (list je, na primer, odlično oružje u borbi sa svim ženskim bolestima, između ostalog i protiv neplodnosti). Veliku popularnost malina je stekla krajem osamdesetih kad je utvrđeno da obiluje elaginskom kiselinom, a ova kiselina obnavlja ćelije napadnute rakom. U svetu je nastala prava pomama za ovom voćkom. Kad su hemičari obnarodovali da džem od malina ima jaču koncentraciju elaginske kiseline od svežih malina, u španske i engleske škole uvedena je obavezna užina najmanje jednom nedeljno sa džemom od maline. Ispostavilo se da je jeftinije a zdravije da deci namažu parče hleba ovim džemom nego da im spremaju nešto drugo.

Za razliku od maline, višnje često koristimo u ishrani, iako ih ne gajimo koliko maline. Valjda su nam interesantnije zato što su (malo) ređe voće, bar kod nas. Dok se od malina uglavnom prave slatko ili džem, od višanja se pravi bukvalno – sve! Sosom od višanja preliva se pečeno pilence, tako da ih ima i u slanišima. Pitu od višanja naći ćete u svakoj pekari, sok se redovno poslužuje na sedeljkama, za kolače s višnjama ima pregršt recepata… 

Zdrave poslastice

Asocijacija na raj je vrt prepun raznoraznih voćkica. Pored biblijske jabuke, ništa manje nije poznata ni sočna breskva, pa miomirisna dinja, osvežavajuća lubenica… I dok u Grčkoj ima mnogo poslastica čija je osnova grožđe, dotle je Francuska poznata po desertima s kruškama, Engleska po kolačima i pitama s jabukama, Rusija po ribizlama, Italija po jagodama, Turska po breskvama… A mi? Uglavnom jedemo sveže voće, ali kad baš nešto želimo da napravimo, onda najčešće koristimo jagode, maline, dunje i, naravno, šljive.

Iako uvek jedno voće u receptu možemo da zamenimo drugim, ipak postoje neka vrlo jednostavna pravila. Na primer, ako pravite tortu s jagodama, teško da umesto jagoda možete da koristite borovnice. Ali, zato su maline savršena zamena. Takođe morate da vodite računa i o tome koliko je voće slatko, kao i koliko ima vode u sebi.

Zamrznuto voće najbolje je kuvati, vrlo je malo recepata gde se tako ostavljeno voće ne kuva sa šećerom i želatinom.

Takođe je vrlo važno da voće bude sveže i bez ikakvih falinki ne samo kad pravite voćnu salatu (tu se sve vidi), već i kolače i torte. Nažalost, jedna trula voćkica može da pokvari ukus cele poslastice. Nije najgore što će vam u tom slučaju propasti trud, nećete uživati i moraćete sve da bacite, već možete da imate i stomačne tegobe.

Voća ima i kad nije leto

Većina dijeta savetuje neograničeno konzumiranje voća, ali s bananama bi trebalo da budete pažljivi: srednja banana ima 100, a veća 125 kalorija. Šolja porcije banana (oko 200 g) ima 28 g šećera. Imajući sve to u vidu, da li banane pomažu u mršavljenju? Odlične su za skidanje kilograma! Međutim, ne bi trebalo da pojedete više od jedne dnevno, i to ujutro ili kratko pre fizičke aktivnosti. Banana je bogata kalijumom koji održava normalan krvni pritisak i podstiče pravilno funkcionisanje srca, takođe pomaže i u izgradnji mišića. Bogata je i vitaminima C i B6, ima niz minerala: magnezijum, kalcijum, fosfor. Vitamin B6 poboljšava funkcionisanje imunog i centralnog nervnog sistema.

A pomorandže? Iako su cenjene najviše zbog vitamina C, bogat su izvor vitaminâ B1 i A, folata, kalijuma i kalcijuma. Vrsta flavonoida pod imenom herperidin, kog takođe ima u pomorandži, snižava holesterol i krvni pritisak (što čini i kalijum). Pomorandža je i odličan izvor limonoida, koji imaju preventivno dejstvo protiv nekih oblika raka. Još jedan flavonoid iz pomorandže – kriptoksantin, ima preventivno dejstvo protiv raka pluća.

Suva šljiva predstavlja veliku korist po zdravlje: preventivno deluje na aterosklerozu, bolesti srca izazvane dijabetesom, rak debelog creva, astmu, artritis… Ipak, suva šljiva je najpoznatija kao lek protiv opstipacije (zatvora) i smanjenju rizika od raka debelog creva i pojave hemoroida.

Suva smokva bila je glavna hrana u staroj Grčkoj, a u Rimu je smatrana za sveto voće. Pored pobrojanog voća, tokom zime kod nas se još često koristi i suvo grožđe koje su nam Turci ostavili u nasleđe.

cover www.videoblocks.com 10 stvari u kojima možete sami uživati samsonite-cover-kofer-torbica-brandpoint-house-of-samsonite Torbe koje svaka poslovna žena treba da ima photo-1509927083803-4bd519298ac4 Najslađi način da iznenadite svog partnera na dan venčanja screen-shot-2018-05-29-at-2-03-32-pm-1527617321 Kako izgleda nova Dior kolekcija šminke za siromašne · · ·