LOVE leptir cover
U VAZDUHU · intervju

Skoro deceniju i po, njen modni potpis prepoznajemo u modelima slavne domaće modne kuće, Afrodite Mode Collection. Koja godina više je prošla od njene prve autorske revije „Oda zimskoj trešnji‟, o kojoj se i danas pripoveda u modnim krugovima. U međuvremenu, njeno ime je postalo simbol za prefinjenost, umerenost i damsku pojavu, a njena radna biografija bogatija je za još jednu stavku: samostalnu liniju majica i dukseva, koja simbolično nosi ime LOVE.

Jer, Valentina Obradović, junakinja naše današnje priče i jedna od najpriznatijih domaćih modnih dizajnerki, najpre veruje u ljubav, pa onda u sve ostalo. To se dâ primetiti na njenim modelima, baš kao i njen urođeni optimizam, koji je bio tek jedna od tema kojih smo se dotakli u razgovoru s Valentinom.

Odakle stiže optimizam koji se jednim delom ogleda u duhovitim natpisima na vašoj najnovijoj liniji majica i dukserica?

Optimizam?! Pa on je tu od kada znam za sebe, usađen vaspitanjem, rekla bih. Kad vratim film, rekla bih da je krivac: tata! To je osoba koja je uvek znala da dâ vetar u leđa, pronađe lepu reč za svakoga… To je biće koje je u najvećim tugama, pa čak i kad su najbliži prijatelji umirali, umelo da sakupi poslednje atome snage, da pomogne, nasmeje, ohrabri. Sećam se jednog davnog letovanja, dok smo porodično odlazili na more, kao svi srećni „Jugovići‟, kako smo u ranu zoru prispeli u jedno grčko letovalište i kako smo na prevaru ostali bez i jedne marke, dugo čuvane za to letovanje. Neko bi očajavao, a tata je s osmehom i onim njegovim čuvenim Idemo dalje, uz pomoć prijatelja koji su se igrom slučaja takođe zatekli tamo, učinio to letovanje nezaboravnim!

A odakle ideja za samu liniju?

LOVE linija majica i dukseva nastala je spontano, neplanirano, nakon jedne izložbe napravljene u saradnji s modnim studiom Click i Belgrade Fashion Week-om. Uradila sam dve majice, stavila na njih velika srca i reči Borisa Vijana, pisca kojeg mnogo volim. Sve je bilo prikazano revijski, a onda i na izložbi u Supermarketu, gde su ljudi počeli intenzivno da se raspituju za njih. V

aljda sam tako napokon kanalisala potrebu da sve što čitam, slušam i volim, pustim iz sebe, i to kroz jezik svoje profesije, kroz kostim, u ovom slučaju majice i dukseve, čistog kroja, kvalitetnog materijala, bez suvišnih komplikacija i izmišljanja novog u samoj osnovi. Bio je to moj savršen način da modu vratim u pamet i da pamet vratim u modu. I evo, od 2013. godine ta nit se ne prekida. Stalno nastaju nove majice, na njih stavljam sve ono što čitam, slušam, volim i osećam, i polako ali sigurno ulice Beograda, Splita, Zagreba, Skoplja pa sve do Emirata, polako oblačim u LOVE!

Koliko je ovakav način modnog izražaja sličan/različit klasičnom dizajniranju kompletnih kolekcija?

Za modnu kuću Afrodite Mode Collection kreiram već četrnaest godina, i to je zaista jedna ozbiljna modna priča. Svaka sezona je studija novih trendova, novih materijala, novih konstrukcija, istraživanje domaćeg tržišta i onoga šta naša žena voli, a šta ne i šta će zavoleti ako joj to lepo upakujemo. Takođe, tu je stalni balans da kreiram nešto u čemu će izgledati savršeno, a da ne potroši mnogo, jer srpska žena je majka, supruga i neko ko pažljivo barata budžetom za svoje potrebe i uvek ih uklapa misleći na druge. Imala sam prilike da nakon završenih studija odem iz zemlje, i tamo započnem/nastavim karijeru modnog dizajnera, ali ni tada, kao ni sada, nisam to želela. Putovanja su mi velika inspiracija, ali kreiranje doživljavam kao misiju da ženama ovde, u ovoj zemlji u kojoj sam rođena, svojom profesijom, onoliko koliko znam, umem i mogu − dajem motiv za radost.

Da li je i koliko je važno da dizajner osim svog brenda prezentuje i svoju ličnost publici? Ovde mislimo na razmišljanja, stil, ukus, favorite, nefavorite.

Preduslov za život je da imate razvijenu ličnost, odnosno da je stalno razvijate. Tu kraja razvoju nema, sve dok zaista ne bude kraj životu. Ono što je važno jeste da osetite kad je vreme za plimu ili oseku tog svog izraza. Dakle, i kod dizajnera je vrlo važna ličnost! Nikad nisam razumela frizera bez frizure, šustera s pokidanim pertlama, pisca koji ne ume da govori, kreatora bez stilskog identiteta. Ono što je važno jeste da osetimo kad je vreme da zagrmimo talentom, a kad da budemo tihi i saslušamo, naučimo. Ono o čemu ćete sa mnom uvek moći da razgovarate jesu razmišljanja o stilu, dobru, zlu, knjigama, muzici, filmovima, ljubavi (ah, o ljubavi uvek), ali ne i o javnoj kritici. Znate, ne volim ta javna ocenjivanja ko je kako obučen, tako tipičnim za kreatore čije kreacije ne znam, a njihova imena i te kako znam. Lako je kritikovati. Teško je pokazati dobar primer! A svet nek bude šaren…

Društvene mreže i modni dizajneri? Koliko je važna ova spona i da li ste je rado i sami prihvatili?

Fejsbuk je od 2009. godine moj način da se povežem s prijateljima rasutim po svetu, ali i način da sebe približim svetu i svet približim sebi. Od skora i instagram, iako sam se dugo opirala. „Ne želim da me internet pisanja odalje od disanja s ljudima…‟ , govorila sam, a onda shvatila da je, kao i sa svime, i to stvar organizacije. Sve se može ako smo dovoljno mudri i poznajemo reč balans.

Tako su moji fejsbuk i instagram profili postali izlog za moju LOVE liniju. Tako me oni koji se prepoznaju u LOVE liniji kontaktiraju i odatle ti LOVE komadi putuju na adrese. Modeli nisu ograničeni na državu, kvart, ulicu. Svet je pista za LOVE koju stvaram!

Da li je moda i bavljenje njome elitistička kategorija?

Jeste, jer je to tako nametnuto, ali ja verujem da je moda ipak, u suštini, koketiranje s elitizmom duha svakoga ko želi da svoj život učini zabavnijim, svoje telo lepšim, svoju ličnost vidljivijom u svetu koji ubrzano žuri u budućnost. Takvima se obraćam. Elitu koja slepo prati trendove, jer nema ničega osim para kojima kupuje poziciju, ostavljam elitističkim kreatorima. Mene više zanima elita duha. Njoj ću se uvek obraćati. I njen duh čuvati i negovati.

Da li je stil urođena karakteristika ili se stiče vremenom? Ili je pak po sredi nešto sasvim treće?

Stil se nosi iz kuće, iz neprestanog rada na sebi. Stil se gradi stalnim učenjem, čitanjem, slušanjem, putovanjima, iskustvima. Svim onim što unosimo u sebe, a nije hrana.

Kako će žena od stila izgledati ovog leta?

„Žena od stila‟ ne postoji kao jedno lice, jedan primer, jedan odevni komad ili detalj. Koliko cvetova, toliko različitih latica, oblika, mirisa. Kad to shvatimo, bićemo srećne. Moda je tu da vam ponudi boje, oblike, šare, a vi se oblačite u njih, pokazujući svoju osobenost! Onoj kojoj bude izmamljen osmeh biće žena od stila, jer će to značiti da je zadovoljna u sopstvenoj koži.

Koliko Valentina privatno prati trendove a koliko ih prati u svom poslu?

Privatno ne pratim trendove. Od trendova pokupim ono što osetim. Onako kako se zaljubljujem, tako se i oblačim: na prvi pogled, na prvi osećaj, na prvi damar. Kad je moj posao u pitanju, intenzivno se bavim trendovima. To podrazumeva odlaske na velike sajmove mode, internet, stručne knjige, časopise, a sve u želji da modu u Srbiji učinim svesnom identiteta, ali i svetskom.

Šta su planovi za blisku budućnost, a šta za onu dalju?

Moj deda je govorio: „Dok mi pravimo planove, Bog se smeje.‟ U skladu s tim, moj plan je da nastavim da ljude činim srećnijim, a time i sebe. A gde će me put odvesti, pa ne znam… Znam samo da ću se više prepuštati vetru u kosi i onome što izazov nosi.

I za kraj, koji natpis na Love majicama i duksevima najbolje opisuje Valentinu i zašto?

Ajooooj, ima ih mnogo! Svaka nova majica nastane tako što izazove nešto u meni. Ovu liniju radim iz čiste ljubavi i zato ne pravim kompromise s tržištem, već se opustim, jer znam da čista ljubav bez kalkulacije, obično takvu i dozove. Majica sa stihovima Massima Savića je Massima i dozvala jer sada i on nosi LOVE. Stihovi Šimborske, Vesne Parun, ali i Bareta iz Majki, JINXa, Gibonnija, Josipe Lisac, Caneta iz Partibrejkersa, EKV-a, Idola, pa čak i Ršuma kroz LOVE liniju za decu, sve je to ono što volim i duboko osećam. U poslednjoj kolekciji pod nazivom Sve te vodilo k’ meni, na majicama su crteži velikog splitskog slikara i vajara Nene Mikulića, koje sam spojila s omiljenim Arsenovim stihovima. Ma, lepota! Sada, pored Beograda, i celi Split bojimo u LOVE! Neno i ja smo na naš način napravili most…

Pa ipak, ako bih morala da izdvojim, možda bi onaj koji opisuje mene, bio stih Vesne Parun: Šta drugo biti u zlu vremenu, nego dobra misao o nježnosti? A zašto? Ne pitajte cvet zašto miriše! Zato što je to jedina istina za koju zna…

Autori video-igrice o Šekspiru (autor fotografije: Aleksandar Bedov) Oni su autori prve srpske video-igrice inspirisane Šekspirom Andrija Nikitović Andrija Nikitović (PUBeraj): Frizer se bavi modom a brica ljudima Majski plesni kamp 2 cover Jovana Ikonić i Boris Vidaković: Priča o plesu aa_picture_20151212_7037900_web Bekim Sejranović: San o slobodi ·