gary oldman dracula
KULTURA · film/TV

Vampiri su oduvek bili velika inspiracija za filmove. Još od nemog filma „Nosferatu“, pa do filmova o grofu Drakuli sa Belom Lugošijem 30-ih i Kristoferom Lijem 50-ih i 60-ih, interesovanje kod publike za priče o ovim krvopijama ne jenjava.

I naša kinematografija se može pohvaliti kultnim ostvarenjem u ovom žanru. U pitanju je TV film Leptirica o Savi Savanoviću, najpoznatijem srpskom vampiru, urađen po priči Milovana Glišića.

Pored ovih klasika, i period od poslednjih 40 godina godina je iznedrio mnoge filmove vredne pažnje na temu vampira. Predstavljamo vam naš izbor od 10 najboljih:

10. Blade II (2002)

Osim što je jedan od najpopularniji filmova sa liste, Blade II je i prvi holivudski hit poznatog režisera Giljerma Del Torea. Lik Bladea inače potiče iz Marvelovih stripova.

9. Nosferatu the Vampyre (1979)

Poznati nemački režiser Werner Herzog je snimio rimejk legendarnog nemog filma Nosferatu iz 1922. godine. U ulozi Drakule se nalazi Klaus Kinski, njegov dugogodišnji saradnik.

8. Let the Right One In (2008)

Iza ove švedske mračne bajke krije se priča o odrastanju jednog usamljenog dečaka koji mora da se suoči sa svakodnevnim izazovima tinejdžerskog doba, od maltretiranja od strana vršnjaka do prvih ozbiljnih prijateljstava.

7. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Francis Ford Coppola je još jedan od velikih režisera koji su se oprobali u ekranizaciji Bram Stokerovog romana Drakula. Film je dosta uspešno prošao kod publike, a ostala je zapamćena gluma Garyja Oldmana kao i inovativni specijalni efekti.

6. The Hunger (1983)

Visoko stilizovani film Tonyija Scotta je priča o ljubavnom trouglu između bračnog para vampira (Catherine Deneuve i David Bowie) i doktorke specijalizovane za proces starenja (Susan Sarandon).

5. Let Me In (2010)

Ovo je iznenađujuće dobar rimejk gore pomenutog filma Let the Right One In (ili preciznije, oba filma su napravljena po istoj knjizi).

4. Nadja (1994)

Nadja je najmanje poznati film sa liste. Kada je izašao, kritika ga je okarakterisala kao postmoderni film o vampirima.

3. Only Lovers Left Alive (2013)

Za najbizarniji vampirski film je zadužen ko drugi nego Jim Jarmusch, inače poznat i kao autor najbizarnijeg vesterna (Dead Man) i najbizarnijeg samurajskog filma (Ghost Dog).

2. Interview With the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)

Pre Sumrak sage i Roberta Pattinsona, devojčice širom sveta su lepile postere likova iz ove romantične horor priče. A kako i ne bi kada su u glavnim ulogama Tom Cruise, Brad Pitt i Antonio Banderas.

1. Near Dark (1987)

Kultni film oskarovke Kathryn Bigelow je moderna priča o vampirima inspirisana vesternima i na tragu odmetničkih filmova kao što su Bonnie and Clyde i Gun Crazy.

Jupiter Uzdizanje “Jupiter: Uzdizanje” od danas u bioskopima Oskar Kontorverzni Oskar #OscarsSoWhite FEST 43. FEST : Tu smo! U sazvežđu pobednika Odlične crne komedije Odlične crne komedije · ·