BEOVIZIJApic02
U VAZDUHU · pop trash

Ponekad se vraćaju. Klonuli, zabludeli, prezreni, odbačeni, prevaziđeni, rezignirani… negde po toj mustri vratila nam se Beovizija, kratkoživući festival pop-muzike, tugaljivi odblesak ionako upitnog MESAM-a. I ovog puta, Beovizija će biti način da se odabare nacionalni predstavnik za mitski zavodljivo shavaćenu Evroviziju. Ali kakve u suštini tu ima vajde?

Naši smo, pa da se ne lažemo – ključni mamac Evrovizije je u samom glasanju, teško da bi bilo burnijeg otpora da se ukinu pesme i čitava ceremonija a da se ostavi samo glasanje. Koje bi, dabome, ponovo ukazalo na neuništivu ljubav baltičkih suseda, skandinavskih jarana, postsovjetske i postjugoslovenske državnim međama razdvojene bratije. Stoga, daleko važnije od svega toga onda biva šta Beoviozija može da donese na iole duže staze. Recimo, možemo da gvirnemo u ovdašnji dominantni doživljaj popularne muzike ovog trenutka.

Mada, pogled na listu odabranih učesnika tu puno ne pomaže, jer spisak snažno ukazuje na opštu šizofreniju po tom pitanju; i zbilja, šta bi kod nas, ovde i sada, bio glavnotokovski zvuk, pop bez zadrške. Razmahani bivši splavarski svirci sa obaveznom odrednicom band u nazivu? Melaholični i njanjavi dvometraši, recidivi densa devedesetih? Vlasnice diploma fakulteta muzičkih umetnosti koje svoju moć iscrpljuju u potenciranju stručne spreme u društvu nejači? Neo-šlageraši? Eks-folk prebezi? Neumorni autotjuneri? Skočni MC-ijevi, uvek zgodni za još jedan duetski klinč? Pobornici kitnjastog etno-treša? Nepokolebljive urlatorke? Mladice na tragu aktuelnog albanskog lenjog disko-ugođaja? Old school rokeri navučeni na the best of davno počivših im gitarskih heroja? U zaborav ekspresno poslati jurišnici iz nekog od muzičkih TV nadmetanja? Grandovci-pokajnici? Neizbežni opskuranti u stalnmom naletu i novom pokušaju. Maja Nikolić (kao zasebna kategorija, kao takva)?

Spisak učesnika Beovizije asocira upravo na tu pometnju uz par istinski zbunjujućih ispada. Dakle, biraće neki odvažniji i zaludniji ili biraćemo mi, neustrašivi i jednako beslovesni, a u ponudi su: Beti Đordjević & Rambo Amadeus, Boris Režak, Saška Janković, Sevdah Baby, Ivan Kurtić, Maja Nikolić, Danijel Pavlović, Leo Martin, Koktel Band, Dušan Svilar, Igor Lazarević, Biber & DJ Niko Bravo, Bass, Lord, Osmi vazduh i Drugari, Srđan Marjanović, Sanja Ilić & Balkanika, Lana & Aldo. Uz par potencijalnih i dovoljno prijatnih iznenađenja, kao i poneku potpunu nepoznanicu, sva je prilika da će nam i ova Beovizija (jedini preživeli festival ovog tipa, što u dobroj meri organizatore amnestira od siline užasa i neprijatnosti kojima će (doduše, dragovoljni) gledaoci i pogibeljni gledaoci biti izloženi) i ovog puta ponuditi tek podosta jalovog šareniša i beznadežnog sitniša.

Sve i da postoji dimenzija u kojoj veterani na kub treba da iznova pred očima javnosti mlate praznu slamu, sve i da nekome još nije dosta Balkanike, sve da i dalje verujemo da više-manje mladima neizostavno treba dati šansu, sve da tako treba mazohistima i onima koji su suze ronili zbog monopola Željka Joksimovića na pokušaj lova na tih vazda varljivih 12 poena barem od komšiluka i na SMS-okidaču lake i Srbiji verne diijaspore, sve i da ovi vapaji i ove pitalice pred vašim očima imaju ikakvog smisla,… čemu onda Lana & (inače, nepostojeći) Aldo na bisovog bisa??? Koji je naš greh i zašto nas stiže pokora?

…i da, kud se dela Ivana Jordan?

page_cover_poznati Prvo su bili siromašni i nepoznati VOTEFORpic I mi Leu za Opru imamo tv Sjajni likovi iz sitkoma 1393_cover 7 velikih promašaja u karijerama poznatih ličnosti · · · ·