Bogujevici
KULTURA · art

Ova izložba se u formi umetničke instalacije bavi jednim konkretnim zločinom počinjenim od strane jedinice “Škorpioni” nad članovima porodice Bogujevci u Podujevu u martu 1999. godine.

Tada je četrnaest članova porodica Bogujevci i Durići streljano, dok je petoro dece preživelo, a među njima i Saranda (13), Jehona (11) i Fatos Bogujevci (12). Njih troje su jula 2003. godine svedočili pred Većem za ratne zločine u Beogradu, u postupku protiv nekadašnjeg člana jedinice „Škorpioni“ Saše Cvjetana. U julu 2005. godine, Cvjetan je osuđen na zatvorsku kaznu od dvadeset godina. U septembru 2003. godine, preživeli čanovi porodice Bogujevci su u Kanadi započeli kampanju za privođenje pravdi još jednog počinioca zločina, Dejana Demirovića. Demirović je izručen Srbiji i suđeno mu je u Beogradu u decembru 2008. godine sa još četvoricom optuženih, uz ponovno svedočenje preživelih članova porodice Bogujevci. U zamenu za povlačenje optužnice, Demirović je postao svedok-saradnik, a ostala četvorica su 2009. godine osuđena na po dvadeset godina zatvora.

Izložba Bogujevci // Vizuelna istorija se sastoji od rekonstrukcije dnevnog boravka u kući porodice Bogujevci, bolničke sobe u kojoj su nakon zločina ležali i sudnice u kojoj su svedočili protiv pripadnika „Škorpiona“, kroz koju autori prenose svoju ličnu ispovest o tome šta su preživeli. Kroz multimedijalnu tehniku predstavljen je rezultat desetogodišnjeg rada troje umetnika, koji je zamišljen kao posveta i omaž svim nevinim žrtvama ratova i dokaz da pravda može biti zadovoljena.

Izložba se realizuje uz podršku Ambasade Švajcarske i Fonda za otvoreno društvo.

 

Mina Izložba Mine Radović: Skriveni autoportret Art Basel 10 najinteresantnijih umetnika na izložbi Art Basel Miami Beach Živeo život Nastavak izložbe „Živeo život“ Norman Rockwell Idilična slika tužnog umetnika prodata za 46 miliona dolara