Gotye
KULTURA · muzika

Sigurno ste čuli za većinu pesama sa ove liste, ali pitanje je da li možete da se setite neke druge numere navedenih izvođača?

Bobby McFerrin – Don’t Worry, Be Happy: Pored toga što se nalazila na brojnim top listama, ova pesma našla se i na listi časopisa Rolling Stone, kao jedna od 15 najboljih pesama svih vremena koju možete da „odzviždite“. Koliko je ova numera bila značajna u popularnoj kulturi, govore i činjenice da je Don’t Worry, Be Happy korišćena kao zvanična pesma predsedničkih izbora u Americi 1988. u okviru kampanje Georgea Busha, ali i kao nezvanična himna na Jamajci nakon razornog uragana Gilbert iste godine. Veoma često, ova muzička numera pogrešno se pripisuje Bobu Marleyu.

Nena – 99 Luftballons: Ono što možda niste znali jeste da „99 balona“ zapravo predstavlja anti-nukelarnu protestnu pesmu iz 1983. inspirisanu puštanjem balona na koncertu grupe Rolling Stones u Berlinu, za vreme Hladnog rata. Gitarista grupe Nena, Carlo Karges, zapitao se šta bi se dogodilo sa njima ukoliko bi baloni preleteli u sovjetski sektor, preko Berlinskog zida. Verovao je da bi to izazvalo žestoku reakciju vojnih snaga, o čemu se i govori u ovoj pesmi. Iako je numera doživela veliki uspeh širom sveta, Nena više nije imala većih hitova.

Survivor – Eye Of The Tiger: Trčanje na plaži i treniranje u ringu uz nezaobilazni pobednički slowmotion trenutak, prve su asocijacije na tematsku pesmu trećeg nastavka kultnog filma Roki. Ukoliko ste ikada vežbali uz ovu melodiju (ili bar zamišljali tu situaciju), priznaćete da ste se bar na trenutak osetili kao nepobedivi Stalone.

Los del Rio – Macarena: Kao klinci možda nismo u potpunosti znali tekst pesme (osim onog dela na kraju refrena – Heeey Macarena!), ali smo svi bili stručnjaci za koreografiju. Najpopularnija numera ovog španskog dvojca doživela je oko 15 transformacija i remiksa od kad je nastala, ali originalna verzija ostala je ipak najomiljenija.

Haddaway – What Is Love: Neko će se možda zapitati otkud Haddway na One Hit Wonders listi, ali prvi singl ovog trinidadsko-nemačkog izvođača definitivno je ostao njegov zaštitni znak. Osim originalne numere i zvaničnog videa, na internetu možete pronaći brojne remiks verzije pesme, kao i poznati snimak iz emisije Saturday Night Live dok se Will Ferrell , Chris Kattan i Jim Carrey beskrajno zabavljaju u noćnom izlasku.

Gotye feat. Kimbra – Somebody That I Used To Know: Nezvanična hipsterska himna sezone 2011/2012. veoma brzo postala je jedna od najslušanijih numera u tom periodu. Bez obzira koju vrstu muzike slušali, ovaj australijski izvođač je sentimentalnim tekstom i jednostavnom melodijom uspeo da dopre do mnogih. Australian je ovu pesmu proglasio za jednu od najuspešnijih numera u muzičkoj istoriji Australije.

The Beatles 50 godina od prvog nastupa Beatlesa u Americi DLM Deca loših muzičara u klubu Quarter Repetitor Repetitor & Artan Lili u Domu omladine Bruce Springsteen Muzička recenzija: Bruce Springsteen – High Hopes