MobyMain12
PULS GRADA · zdravlje

Imamo loše vesti za vas vegani. Prema nekim ekspertima, postoje velike šanse da je dijeta koja ne uključuje namirnice životinjskog porekla jedan od glavnih razloga rane ćelavosti kod muškaraca.

Veliki zagovornik ove teorije je britanski lekar opšte prakse Hilari Džons, koji je poznat po svojim istupima u javnosti u vezi medicinskih pitanja. U ovom slučaju, on smatra da je meso ključno za rast kose budući da je izuzetno bogato gvožđem.

„Postoje mnogi faktori koji dovode do ćelavlja kod muškaraca. To može biti genetski uzrokovano, ali i nastati kao posledica psorijaze i ekcema, problema sa štitnom žlezdom, ali nedostatka hranljivih materija ključnih za rast kose, kao što je na primer gvožđe“, izjavio je doktor Džons.

On je takođe dodao: „Vrlo je moguće da mnogi ljudi koji praktikuju veganski ili vegetarijanski način života unose dovoljno gvožđa sa ovakvom dijetom, ali je to znatno teže nego kod mesoždera.“

U situaciji kada se veganstvo i vegetarijanstvo promoviše kao zdrava alternativa uobičajenoj ishrani, postavlja se pitanje da li je to baš tako.

S druge strane, ako stavovi ovog doktora postanu opšte prihvaćeni, nije nam teško da prognoziramo ko će da izgubi u ovoj debati, posebno kada se ima u vidu da je u jednom istraživanju 38% muškaraca ispod 35 godina izjavilo da se ponekad oseća depresivno zbog gubitka kose.

covermozak Kako možemo da menjamo sopstveni mozak? mnd dentalcover MND Dental: Povrede zuba kod dece immuno_systems_immunitea_20_kapsula_105_cocwe Immunitea: Prirodni preparat za jačanje imuniteta Too early Kako da se ujutru ne osećate i ne izgledate kao zombi · · ·