cover www.giverecipe.com, www.pinterest.com i www.hatibon.com
PULS GRADA · kulinarka

Bilo da razmišljate o meniju za slavu, Božić, Novu godinu, ili neku drugu proslavu, mi vam nudimo niz ukusnih recepata bez mesa. Svaki ima i svoju vegansku varijantu, za slučaj da postite ili jednostavno želite malo da odmorite od namirnica životinjskog porekla.

Palačinke od krompira sa feta sirom

Ukoliko ne jedete mlečne proizvode, jednostavno izbacite feta sir iz recepta. A ako ne konzumirate jaja, zamenite ih sa jednom kašičicom lanenih semenki, koje ste prethodno potopili u vodu da nabubre. Ovaj recept možete isprobati i sa slatkim krompirom umesto belog ili crvenog, samo onda računajte da će ukus palačinki biti znatno slađi.

Sastojci

250 g krompira
150 g šargarepe
200 g feta sira
2 jajeta
6 kašičica maslinovog ulja
3 kašičice sveže iseckane mirođije
so i biber

Priprema

Operite i oljuštite krompir i šargarepu, pa ih krupno izrendajte. Stavite tri kašičice maslinovog ulja u tiganj, posolite krompir i šargarepu, pa ih propržite 6-8 minuta, dok ne omekšaju. U činiji ulupajte jaja viljuškom, dodajte krompir i šargarepu, izmrvljeni feta sir, svežu mirođiju i biber, pa sve dobro promešajte. Odvojte smesu na šest delova, pa iskoristite preostale tri kašičice maslinovog ulja za njihovo prženje. Svaku palčinku pecite sa jedne strane dok ne porumeni, a zatim okrenite na drugu stranu. Ređajte ih na tanjir obložen kuhinjskim ubrsom ili salvetama, kako bi upile višak ulja. Ukrasite sa još malo mirođije, i poslužite.

Moćna zimska salata

Ovakva zimska salata puna je svežih ukusa, hrskavih i kremastih tekstura, pa će se odlično slagati uz svako drugo jelo. I u ovom receptu takođe možete izbaciti grčki jogurt, za slučaj da ne jedete mlečne proizvode, a ako ih jedete, dodajte komadiće „buđavog sira“ za još bogatiji ukus.

Sastojci

200 g prokelja
100 g potočarke
1 mala glavica zelene salate
2 šake listova kelja
1 šaka listova blitve
1 šaka klica cvekle (ako uspete da nađete)
1 avokado

Za dresing

6 kašičica grčkog jogurta
6 kašičica maslinovog ulja
3 kašičice limunovog soka
10 g sveže naseckanog bosiljka
so i biber

Priprema

Očistite, operite i prosušite sve sastojke za salatu, osim avokada, koga naravno ne treba prati. Zatim odvojte listiće prokelja, odsecite korenasti središnji deo kelja i blitve, pa sve nacepkajte ili naseckajte u činiju. Lagano promešajte salatu, a u drugoj činijici viljuškom zamešajte dresing, pa ga tik pred serviranje pospite po salati, i još jednom nežno promešajte.

Raviole sa cveklom

U ovo jelo zaista vredi uložiti trud, jer praznici nisu svaki dan, pa su pravo vreme da isprobate nešto novo i originalno. Ukoliko želite sebi znatno da olakšate pripremu ovih raviola, kupite na pijaci već očišćenu i obarenu cveklu. Za vegansku varijantu, umesto rikota sira koristite samlevene orahe, a umesto putera maslinovo ulje.

Sastojci:

Za fil

500 g cvekle
80 g rikota sira
50 ml balzamiko sirćeta
2 kašičice sveže narendanog parmezana ili biljnog sira
so i biber

Za testo

500 g brašna tipa 400
2 jajeta
6 žumanaca
1 kašičica maslinovog ulja
½ kašičice soli

Za ukrašavanje

80 g putera
2 kašičice domaćih prezli
8 naseckanih listića sveže žalfije
1 šaka rukole
2 kašičice maslinovog ulja
½ kašičice limunovog soka
2 kašičice sveže narendanog parmezana ili biljnog sira

Priprema

Ako niste kupili već ošišćenu i obarenu cveklu, onda je uvite u foliju i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko dva sata. Izvadite je, ostavite da se ohladi, a zatim, noseći gumene rukavice, oljuštite cveklu. Ubacite cveklu u blender, pa izblendirajte dok ne dobije teksturu pirea. Ovakvu cveklu dobro i temeljno procedite kroz cidiljku, pa sok koji izađe prebacite u posebnu posudu. U nju dodajte još balzamiko sirće, pa napravite redukciju, tako što ćete pustiti da se na slaboj vatri sok cvekle i balzamiko sirće zajedno zgusnu. U činiji pomešajte cveklu, trećinu redukcije, rikotu, parmezan (ili biljni sir), so i biber, pa ostavite sa strane dok ne umesite testo. Brašno stavite na površinu gde ćete mesiti testo, pa napravite rupu u centru. U nju ulite prethodno promešana jaja, žumanca, so i maslinovo ulje. Koristeći prste umešajte testo, a zatim ga dlanovima umesite dok ne dobijete kompaktan oblik, a zatim ga odložite u frižider na jedan sat. Testo zatim ubacite u mašinu za istanjivanje testa, ili jednostavno istanjite oklagijom. Isecite ga u trake, pa koristeći čašu pritisnite kako biste izdvojili kružne komade testa. U centar svakog stavite kašičicu fila, pa prekrijte drugim krugovima od testa. Dobro pritisnite ceo krug sa strane, kako bi se raviole zatvorile. Kuvajte ih tri minuta u kipućoj slanoj vodi. Na puteru propržite žalfiju i prezle. U činiji pomašajte rukolu sa solju, maslinovim uljem i limunovim sokom. Služite tako što ćete na svaki tanjir staviti malo salate, zatim raviole sa cveklom, i na kraju prezle sa žalfijom, još parmezana, te redukciju od balzamiko sirćeta i soka od cvekle.


cover www.brit.co Isprobajte recept za čokoladni humus shutterstock_506973091 Naš predlog za jesen: Mirišljavi keksići www.chatelaine.com Idealni kokteli za nadolazeće zimske dane cover Kukuruz u varijanti dva neobična recepta · · · · · · · ·