cover www.thetravelbite.com, www.newengland.com i www.fullofplants.com
PULS GRADA · kulinarka

Sada imate priliku da iskoristite bundevu, kestenje i komorač na tri interesantna načina, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zbog toga vam savetujemo da isprobate ova tri recepta kako bi vaša praznična trpeza bila ne samo bogata, već i nesvakidašnja.

Hleb od bundeve

Ovaj hleb idealan je za doručak, kao desert posle ručka, za užinu, i umesto slatkiša nakon večere. U prevodu – odličan je za svako doba dana! Ako želite vegansku verziju, veoma je jednostavno, samo izbacite jaja iz recepta.

Sastojci

1 veći komad bundeve
2 velika jajeta
½ šolje biljnog ulja
½ šolje vode
1 2/3 šolje brašna
1 ½ šolje muskovado šećera
1 kašičica sode bikarbone
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica samlevenog cimeta
½ kašičice samlevenog muskatnog oraščića
¼ kašičice samlevenih klinčića
¾ kašičice soli
½ šolje oraha
½ šolje suvog grožđa

Priprema

Komad bundeve očistite od semenki i zapecite u rerni. Kada nožem lagano budete prošli kroz meso bundeve, znaćete da je dovoljno mekana, i samim tim gotova. Pustite da se malo ohladi, odvojte meso bundeve od kore, pa izblendirajte dok ne dobijete pire. Onda u jednoj činiji pomešajte bundevu, jaja, ulje i vodu, a u drugoj činiji “suve” sastojke (brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, muskatni oraščić, klinčiće i so). Prebacite “suve” sastojke u mešavinu sa bundevom, pa dobro izmešajte. Dadajte naseckane orahe i suvo grožđe, i još jednom promešajte. Prebacite smesu u uljem podmazanu posudu, najbolje onu četvrtastog oblika. Zagrejte rernu na 180 C, pa pecite hleb 65-70 minuta. Kada bude gotov, prvo ga pustite da se ohladi 10 minuta, pa ga tek onda izvadite iz posude u kojoj se pekao.

Čorba od kestenja

Kestenje se najčešće gricka tokom zimske šetnje, ili jede u slatkišima. I dok su ova dva vida stvarno odlična za njegovo konzumiranje, u praznično vreme vi ipak isprobajte nešto novo. Zato će okrepljujuća i nesvakidašnja čorba od kestenja biti sjajan gastronomski eksperiment, a ako ne jedete mlečne proizvode, samo izbacite pavlaku za kuvanje.

Sastojci

3 šolje pečenog očišćenog kestenja
1 šolja iseckanog crnog luka
½ šolje naseckane šargarepe
6 šolja supe od povrća
½ šolje pavlake za kuvanje
1 kašika maslinovog ulja
1 ½ kašičica sveže naseckane majčine dušice
1 kašičica soli
½ kašičice mlevenog crnog bibera

Priprema

U velikoj šerpi, na maslinovom ulju, propržite luk i šargarepu, pa dodajte izmrvljeno pečeno kestenje. Ulijte supu od povrća, posolite, pobiberite, dodajte kašičicu sveže naseckane majčine dušice, a zatim pustite da se kuva na srednje jakoj vatri 30 minuta. Dodajte pavlaku za kuvanje, pa ubacite čorbu u blender, dok se dobro ne izmiksuje. Ukoliko ne možete čitavu količinu odjedanput da ubacite u blender, učinite to iz nekoliko puta. Vratite čorbu u šerpu, i kuvajte još par minuta. Pre nego što je poslužite, pospite odozgo ostatak majčine dušice.

Dinstani komorač

Ako do sada niste imali priliku da isprobate ovu povrćku, onda je definitivno kucnuo pravi čas za to. Komorač se takođe može jesti svež u salati, ili zapečen u rerni, a ovako pripremljen slagaće se uz svako drugo jelo.

Sastojci

2 manja komorača
2 kašičice maslinovog ulja
1 veće čene belog luka
¼ šolje biljne supe
¼ šolje belog vina
½ kašičice sveže iseckane mirođije
1 kašičica soli
½ kašičice mlevenog crnog bibera

Priprema

Operite i isecite komorač na režnjeve, izbegavajući korenasti središnji deo na dnu krtole. Na maslinovom ulju kratko propržite beli luk isečen na tanke režnjeve i komorač. Posolite i pobiberite, a zatim ulijte supu i belo vino. Dinstajte na slaboj vatri oko 15-20 minuta, dok tečnost ne ispari i komorač postane mekan. Na kraju samo ukrasite svežom mirođijom.

6 Napravite raskošni praznični venac od kapkejk kolačića cover www.giverecipe.com, www.pinterest.com i www.hatibon.com Vegetarijanska praznična gozba (I deo) cover www.brit.co Isprobajte recept za čokoladni humus shutterstock_506973091 Naš predlog za jesen: Mirišljavi keksići · · · · · · · ·