29CANNES-WINNERS1-master768_cover
PULS GRADA · aktuelno

Završen je 70. filmski festival u Kanu, kao i obično glavnom ceremonijom dodele nagrada. Na veliko iznenađenje mnogih, Zlatnu palmu je dobio satirični film „Kvadrat“ švedskog režisera i scenariste Rubena Ostlunda. Ovo filmsko ostvarenje se na originalan način bavi pitanjima umetnosti, politike, ekonomije i nacionalnog identiteta, a glavne uloge u njemu tumače Claes Bang, Elizabet Mos i Dominik West.

Druga nagrada po prestižu, Grand Pri, je pripala francuskom filmu 120 otkucaja u minuti o aktivistima u borbi protiv side početkom ’90-ih. Prijatno iznenađenje je i pobeda Sofije Kopole u kategoriji najbolje režije za film Začaran. Ovo je inače tek druga nagrada za režiju u istoriji koja je dodeljena osobi ženskog pola.

Radnja filma Začaran se zbiva tokom Američkog građanskog rata u jednoj školi na jugu zemlje u kojoj igrom slučaja završava ranjeni vojnik Unije. U glavnim ulogama se nalaze Nikol Kidman i Kolin Farel. 

Nikol Kidman je nagrađena Specijalnom nagradom jubilarnog 70. Kanskog festivala budući da je igrala u čak četiri filma prikazana na festivalu. Za najbolju mušku ulogu izabran je performans Hoakina Finiksa u trileru Niste nikada zaista bili ovde, u kome on glumi plaćenog ubicu koji pokušava da spasi maloletnu prostitutku. Dajan Kruger je odnela kući nagradu za najbolju žensku ulogu za svoju rolu u filmu Niotkuda, a u veoma emotivnom govoru nas je podsetila da ne zaboravimo na žrtve terorizma.

Predsednik ovogodišnjeg žirija je bio slavni šanski reditelj Pedro Almodovar. Društvo u žiriju su mu između ostalih pravili i Čen-Vuk Park, Džesika Čestejn, Vil Smit i Paolo Sorentino.

cover coca-cola new Coca-Cola podrška za 1.000 mladih u Srbiji PepsiCo Start PepsiCo Start: Prilika za posao je tu Milena Jevtić PepsiCo Start: Prilika za posao je tu! PepsiCo Start Aleksandra PepsiCo Start: Prilika za posao je tu! · · ·