Praško kvadrijenale
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Sinoć je pred prepunom salom Archa teatra u Pragu dodeljena Zlatna medalja za pokretanje dijaloga kustoskom timu naših selekcija za celokupan nastup na 13. Praškom kvadrijenalu.

Nagradu su dobili kustos nacionalne postavke Mia David za rad Ne(Moć) – Odgovor(nost), kustoski tim studentske selekcije koji predvodi Tatjana Dadić Dinulović za rad Proces, ili šta je stvarno VAŽNO za mene, kao i svi umetnici i studenti u obe postavke. Ovo je prvi put u istoriji Praškog kvadrijenala da je Srbija dobila nagradu.

Glavna nagrada Kvadrijenala Zlatna Triga PQ 2015 za najbolju izložbu dodeljena je timu iz Estonije koji se predstavio postavkom Unifed Estonia. U pitanju je već nagrađivana postavka, hvaljena zbog inovativnog pristupa u osmišljavanju i izvođenju performansa, kao i impresivne realizacije. Za nagradu su bile nominovane i postavke timova iz Letonije i Finske.

Autori Nacionalne selekcije su: Siniša Ilić Nerazumljiva prostorija (18.06.), Karkatag- Posle sigurnosti (19.06.), Diaprojektor (Ana Martina Bakić & Ivana Knez) – Prostor pregovora (20.06.), Vladimir Miladinović – Izvođenje arhiva (21.06.), Darinka Mihajlović & Draško Adžić – Institucija (22.06.), Andrej Nosov sa Nikolom Malbašom i Jankom Dimitrijevićem – I bi reč. I ništa (23.06.), Andrija Pavlović & Tijana Đuričić – Zvučna odela (24.06.), Oliver Frljić – Izdajica (25.06.), Tomi Janežič & Katja Legin – 3.1 m² (26.06.), Dalia Dukanac & Ivana Jelić – Beograd u sobi (27.06.),Arhiva (28.06.).

Četrnaest odabranih studenata Studentske sekcije su: Natalija Bogdanović, Pavle Dinulović, Katarina Đorić, Iva Ilić, Dejan Kostadinović , Anđelka Marković, Sofija Mitrović, Vladan Perić, Nikola Radosavljević, Aleksandra Rakić, Vladimir Savić, Milica Stojšić, Luna Šalamon i Tamara Tomanić.

Nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. održava se u organizaciji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCen) Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Publika u Pragu će moći da vidi postavke do 28. juna.

Zelena škola Škole u Njujorku koriste solarne panele Majušni stanovi u Japanu Malo i neudobno – sobe u kojima žive ljudi u Japanu Smart Living Challenge Postanite član srpskog SMART LIVING CHALLENGE tima Boutique rooms - unikatan doživljaj u centru Beogradu Boutique Rooms: Topli minimalizam