photo-1490645935967-10de6ba17061-cover
PULS GRADA · gastro

Još uvek pokušavate da skinete višak kilograma koji ste zaradili tokom praznika? Zaboravite na dijete koje limitiraju porcije. Postoji mnogo bolji način za mršavljenje od izgladnjivanja. U ovom tekstu ćemo vam otkriti taj jednostavni recept za vitku liniju.

Većina eksperata za mršavljenje će vam reći da gubljenje kilograma zahteva smanjenje porcija. Zvuči logično, zar ne? Manjim unosom hrane nego što je uobičajeno, pre ili kasnije ćemo smršati. E, pa ne mora baš uvek da bude tako. Novo istraživanje je došlo do izenađujućeg zaključka da možemo da se prejedamo do mile volje i ipak smršamo, pod uslovom da smo napravili pravi izbor namirnica koje unosimo u naš organizam.

Istraživači Pen Stejt univerziteta su napravili eksperiment u kome su učesnicima poslužili obroke različitih veličina, nakon čega su merili koliko je hrane pojedeno. Kao što se da očekivati, oni koji su dobili veće porcije jeli su više nego što je uobičajeno za njih, pa je tako izračunato da 75% veće porcije dovode u proseku do unosa čak 27% više kalorija. Imajte u vidu da u ovim slučajevima učesnici nisu pojeli ceo obrok sa svog tanjira.

S druge strane, trećini učesnika eksperimenta su date velike porcije, ali znatno zdravijih namirnica. Oni su takođe jeli znatno više od svojih uobičajenih normi, ali su opet uspeli da unesu manje kalorija od onih koji su dobili male porcije nezdrave hrane.

Jedan od autora istraživanja, Faris Zuraikat, je eksperiment sumirao sledećim rečima: „Ako izaberete hranu bogatu kalorijama, a smanjite porcije, samo ćete biti gladni, a efekti na vašu liniju će biti minorni. U slučaju da preterate sa povrćem, voćem, ribom ili nemasnom piletinom, ne samo što ćete biti siti, nego je gotovo sigurno da ćete takvom ishranom veoma brzo izgubiti kilograme.“

Dakle, poruka je jasna: normalne ili velike porcije niskokaloričnih namirnica su pravi izbor za vas ako želite da smršate. Sve druge dijete obezbeđuju u najboljem slučaju kratkoročne pozitivne efekte.

cover www.thefandom.net Najbolje scene sa hranom iz Diznijevih crtaća (II deo) Cheese festival-cover Balkan Cheese Festival u Domu omladine IMG_5990_cover Mandala: Raj za vegetarijance na Kosančićevom vencu page_cover Thai Zone: Egzotični specijaliteti tajlandske kuhinje u Belvilu · ·