shutterstock_229701673cover
U VAZDUHU · trend

Kolumnistkinja City Magazina Ana Vučković iz prve ruke daje savete na šta sve treba misliti kad pripremate venčanje. Najvažnije je da se oslobodite mitova i predrasuda: važno je znati ko se na svadbi najbolje provodi, da i posle svadbe ima života, da šišanje pred venčanje može imati dugoročne posledice i kako se ponašati u slučaju da na samom venčanju dođe do prvog bračnog seksa.

Jesen je tradicionalno vreme za ovakve zgode, tako da, ako se pripremate da stanete na ludi kamen prvi put ili ste u tome već iskusni, ako hoćete da ozvaničite vaš dugogodišnji zajednički život, ako želite da sve uradite ponovo, onako kako se vama sviđa ili da napravite žurku gde je ljubav glavna tema, evo na šta treba da obratite pažnju.

Kuma se najbolje provodi

U vodiču kako se lepo udati najvažnije je za početak naći osobu za koju biste želeli da se udate. Onda se apsolutno ne morate udavati i tako živeti dok god vam je lepo. Ali baš zato što je lepo, nekima se javi želja da to kažu i glasno i potpišu, da zajedno imaju pse, decu i kredite u nečemu što se zove brak. Ja nisam od onih devojaka koje su maštale da se udaju, iako me mnogo činjenica demantuje. Moj omiljeni film je Kako se udati za milionera, a kao mala sam bila opsednuta venčanjima. Tada nisam zamišljala sebe kao mladu, već mi je cela ta ujdurma bila zanimljiva.

Zavidela sam ne mladi, već njenoj kumi, jer je ona slobodna da se zabavlja, a opet za centralnim stolom. Ne znam zašto, nikada kao mala nisam sedela ni blizu tom stolu, što je podstaklo moju fascinaciju. Sećam se i kako sam se plašila da tata ne izgubi iz vida kolonu okićenih kola, jer sam mislila da onda neće znati gde treba da idemo.

Dok ovo pišem dele me dva dana od venčanja, pa želim da, iako pod nekom lepom tenzijom, trezveno podelim nekoliko saveta za udadbu (volim arhaične termine) po meri čoveka. Prvo, zašto sam oduvek htela da budem kuma, a ne mlada, iako volim glamur i da budem centar pažnje? Zato što su mlade na venčanjima na kojima sam ja bila bile često statične, umorno piljile u jednu tačku i delovale kao da su tu po kazni. Možda zato što se nisu mnogo pitale kako će sve izgledati. To je vaš dan, pa se, ma ko da plaća, izborite da to venčanje liči na vas, a kad kažem „vas“, mislim na vas dvoje. Bila sam i na treskama i na bajkerskim i hipsterskim venčanjima, ali se osećalo ako je to bio autentičan izbor mladenaca.

Kupi haljinu pa posle nema hleba da jede

Tako treba da bude i sa haljinom. Ja jesam kačila prelepe haljine sa šlepovima i vintage Dior na svoj profil, i da – meni se to dopada, ali takođe imam dodir s realnošću i shvatam da to sebi ne mogu da priuštim, a i da ne treba, jer ne želim da samo taj dan izgledam dobro, a sutra idem u ritama. Dakle, treba naći nešto lepo što vam stoji, ali u skladu s budžetom i načinom života. Ja iskreno ne bih volela da danas nosim skupocenu haljinu, a sutra nemam da platim račune. To bi me rastužilo. Ono što me je takođe rastužilo i naučilo pameti jeste sedam sati u visokim potpeticama na venčanju drugarice. Igrala sam, sedela dok sam jela, cipele su bile udobne, ali sedam sati je ipak bilo previše u dvanaesticama. Shvatila sam da ne želim sebi da uništim divan dan bolnim nogama i da sedim uz omiljenu pesmu, koju sam ja izabrala, zbog lošeg izbora obuće, a opet nisam ni od onih koje plešu bose uz Ja sam mala garava…

Lepo je imati lepe cipele, ali ako niste stalno na visokom, nemojte se mučiti, koliko je prelepih udobnih cipela ili sandala sa manjom štiklom. Ima i onih žena sklonih ideji da se prezuvaju i presvlače u više kombinacija, a ja idem logikom da ne propustim ništa od zabave i druženja, a ne da provodim vreme u sobici skidajući se i navlačeći drugo. To eventualno ako, kao u filmu Četiri venčanja i sahrana, dođe do prvog bračnog seksa, koji će vam pokvariti frizuru. Postoji savet da se mladenci ne šišaju tik pred venčanje, da bi kosa mogla da izraste ako nešto ne valja. Ali i to je trivijalno i dâ se popraviti danas. Možda je bilo drugačije mojoj mami, koju je renomirana beogradska frizerka ostrugala kao pile, što joj nije uništilo dan. Čak je bilo posebno slatko kad je tata mami namerno skinuo šeširić da bi gosti videli kakva joj je kosa.

Tužna ljubavna pesma je OK

Nije dovoljno radovati se samo na venčanju, prava je osoba ona s kojom ćete s radošču isto planirati i uživati u procesu. Od tegobne organizacije napravite zabavu, jer je sve džaba ako se organizujući svoj lepi dan svađate. Šta onda da očekujete u braku? Mi smo se ludo zabavljali sastavljajući listu pesama, iako nam je na kraju bilo teško da izbacimo neke zbog dužine same svadbe. I onda pomislim da ljudi samo ubacuju opšta mesta ili generičku muziku koja im ništa ne znači i bude mi žao. Jeste veselje, ali ne slušajte one koji vam kažu da neke pesme nisu za venčanje, jer su tužne ili setne. To je dan za čitav spektar emocija, ne bojte se ni jedne.

Mi smo za prvi ples izabrali tužnu ljubavnu pesmu Roda Stjuarta koja je o slomljenom srcu, ali to je naša pesma i nema veze što naša srca nisu slomljena. Prošavši kroz ljubavne šikare mi znamo – da nije bilo tih slomljenih srca, ne bi bilo ni ovoga danas. Venčanje planirajte kao da ste u escape room-u (iako radite potpuno suprotno, rekli bi zlobnici). Sve zapišite, pa postupno rešavajte, inspirišite se na instagramu, starim slikama s venčanja roditelja, popularnu kulturu, ali na kraju presecite onako kako osećate.

Moć vizuelizacije

Neka ukusi torte na venčanju budu vaše omiljene torte, baš vas briga što većina na primer ne voli voćnu. Zapravo, tu je momenat za kompromise – imajte i sprat s voćnom i ispod sa čokoladnom. Ali kod drugih stvari, na primer kod muzike, ne pravite kompromise. Mi smo odlučili da svadba liči na nas, što je značilo i 80s power balade i Ela Ficdžerald i Luj Armstrong, pa malo Van Morisona, ali i Halida Bešlića. Ne bojim se da će mi se polomiti štikla, niti da će pasti torta, koliko se bojim da će mi sve proleteti, kao na onim žurkama gde sa svima pričaš po malo i držiš sve pod kontrolom, ali se najmanje zabaviš. Neću da se ne sećam ničeg i kao kroz maglu, hoću da osetim svaki trenutak i uživam u njemu, ipak venčanje treba da ima neki timeless kvalitet.

I da, želim da jedem. Koliko puta sam čula mladence koji kažu da nisu stigli ništa da jedu na sopstvenoj svadbi. Biću pod tenzijom, biću uzbuđena, ali ne želim da se onesvestim. Takođe, ja sam birala i platila tu hranu, pa pobogu, kako mogu da ne jedem? Možda eto baš tad kad bude neka glupa, kompromisna pesma. A da, nema ih! I na kraju – dok još smišljate kako sve treba da izgleda, pokušajte da vizuelizujete vas dvoje, prostor, muziku. I ako imate sliku, onda nema greške. Lepi su i pokloni i torte i cveće i dekoracije, ali ništa to ne vredi ako tu nije ljubav. Ljubav je jedino što nam treba – rekoše Beatlesi, a ja vam, ako se venčavate ove jeseni, kažem – srećno!

www.le-happy.com Kako da pravilno tretirate farmerke Beosport kolaž Beosport: Street. Urban. Hype. Šminka i frizura Trendovi u šminkanju i frizurama za jesen 2017. landscape-1482518765-untitled-12 5 manikira koji će obeležiti ovo leto ·