1_Altra_IQ_Sensor_Tech_shoe_reflective_nightime_women
U VAZDUHU · tech/web

Dok su mrmoti tragali za svojom senkom a mi za najefikasnijom dijetom za topljenje novogodišnjih naslaga, proizvođači hi-tech uređaja radili su punom parom. Na sajmu Consumer Electronic Show dobili su jasne smernice za predstojeću sezonu lova na gikove i tehnomane, koja će, po svemu sudeći, biti izuzetno uzbudljiva.

Tekst: Gradimir Joksimović

Pametno trčanje

Kad smo već kod dobre linije, prvi korak na putu do letnje figure može biti fizička aktivnost kao što je trčanje. A šta je za džoging u 2016. godini bolje od – pametnih patika? Altra IQ Smart Running Shoe je ono što smo dugo čekali: patike s višenamenskim senzorom koji trkača informiše o brzini, tempu i pređenim kilometrima, ali i o detaljima kao što su udarna površina stopala, vreme kontakta đona s podlogom, kadenca, pritisak noge na podlogu i tako dalje. Prikupljene podatke senzor bežičnim putem prosleđuje iFit aplikaciji koja te podatke analizira u realnom vremenu. Čitava skalamerija ne remeti dobru ergonomiju patika – senzor i treker sa svojih 250 grama ne utiču bitno na njihovu masu – a jedino što može da nas poremeti jeste cena od oko 200 dolara.

www.altrarunning.com

3D štampa za svakog

Popularnost 3D štampača ne jenjava, a posle novog Polaroidovog modela interesovanje može biti samo veće. Model Smart 250s je posebno zanimljiv jer je, za razliku od većine drugih 3D štampača, osmišljen tako da bude krajnje jednostavan za korišćenje. Umesto stotina različitih parametara i podešavanja za fino prilagođavanje štampe, koji bi obeshrabrili i verzirane tehnomane, Polaroidov štampač ih ima tek desetak, što u velikoj meri olakšava njegovo korišćenje. Štampač radi sa PLA plastičnom i drvenom smolom, a njegova projektovana cena je oko 2.200 dolara.

www.polaroid.com

Ruter za pametne kuće

Kad je o trendovima reč, pametne kuće su ponovo u žiži interesovanja. Zato je TP Link, poznati proizvođač opreme za umrežavanje, predstavio svoju viziju rutera za jednostavno povezivanje raznovrsnih uređaja – računara, kamera, pametnih sijalica, različitih senzora i drugih gedžeta. SR20 Smart Home Router je 802.11a/b/g/n kompatibilan ruter koji radi na frekvencama od 2,4 i 5 GHz i omogućuje brzine prenosa do 1.300 Mb/s. Opremljen je 4,3-inčnim ekranom osetljivim na dodir, USB portom za priključivanje memorijskih uređaja i slotom za SD kartice (na njih se, recimo, može direktno snimati sadržaj s umreženih sigurnosnih kamera).

www.tp-link.com

U susret MWC-u

Mobile World Congress, najveći sajam mobilnih uređaja i opreme i ove godine je održan u Barseloni krajem februara najavio je pravu lavinu interesantnih gedžeta. Ipak, glavni spektakl biće premijere novih verzija vrhunskih pametnih telefona. U žiži su, kao i uvek, Samsung i LG. Komšije s korejskog poluostrva će sučeliti Samsung Galaxy S7 i LG G5; prvi će se pojaviti u tri verzije, s microSD karticom i većom baterijom, dok će drugi prvi put koristiti metalno kućište i izmenljivu bateriju. Biće to okršaj titana, a mi jedva čekamo da ih testiramo!

www.mobileworldcongress.com

Skrivene funkcije na iPhone-u Skrivene iPhone funkcije za koje sigurno ne znate Lenovo VIBE K5 Lenovo predstavio novi VIBE K5 Plus LG G5 LG predstavio G5 – svoj prvi modularni smart telefon Google Maps smešne fotografije Šta se dogodi kad previše zumirate snimke na Google Maps