william-shakespeare-1716131_1280
U VAZDUHU · tech/web

Istraživači u kompaniji IBM u Australiji stvorili su veštačku inteligenciju čiji je cilj da piše sonete po uzoru na Šekspirove. Nadaju se da će jednog dana uspeti da dostigne kvalitet koji je karakterističan za slavnog književnika.

Veštačka inteligencija je dobila 2600 soneta iz besplatne baze podataka na analizu. Korišćene su tri tehnike kako bi ona učila o tome šta treba da piše. Jedna se tiče obrazaca rime, druga korišćenog jezika, a treća ritma u stihovima. Po završetku analize, veštačka inteligencija počela je da piše sopstvene sonete.

Nakon što su prvi soneti napisani, predstavljeni su ljudima uporedo sa pravim Šekpirovim sonetima i traženo je da probaju da ih prepoznaju. Ispitanici nisu uspeli u tome i procenjeno je da su neki veštački soneti ispali bolje od pravih. To je zbog toga što su poštovana sva pravila, koja pesnici često vole da krše zarad efekta. Međutim, veštačka inteligencija ne ume da napiše sonete u kojima se vide osećanja i koji su laki za čitanje.

Honor Magic 2 Honor Magic 2 premijerno predstavljen na IFA sajmu u Berlinu Samsung CHG90 Samsung predstavio specijalni monitor za gejmere Samsung Galaxy note9 Samsung Galaxy Note9: Telefon sa vrhunskim performansama cool-websites 8 korisnih sajtova koji će vam život promeniti na bolje · ·