GODLESS01
KULTURA · film/TV

Stručnjaci tvrde da su dva najistrajnija filmska žanra u Sjedinjenim Američkim Državama svakako horor i vestern, s tim da se u slučaju vesterna može govoriti i o autohtonosti u smislu čisto američkog korena.

Imajući to u vidu, ni ne čudi što nam je ova TV jesen donela i dve serije sa vestern-tematikom, koje, osim žanrovskog profila, spajaju još i moć u veru neuništivog duha amerikane.

Damnation

O čemu je: Zvanični kroki radnje tvrdi da je reč o epskoj sagi o tajnoj istoriji samog srca Amerike tokom tridesetih godina prošlog veka, sa fokusom na mitski konflikt i krvavu borbu između krupnog kapitala i obespravljenih.

Zašto: Damnation možda ponekog i može da iznenadi svojim levičarskim žestom, koji lako može da korespondira sa današnjim trenutkom i aktuelnim okolnostima i to ne isključivo samo u američkom kutku sveta. S druge strane, Damnation, tačnije, njeni autori svesno ostaju unutar žanrovskih obrazaca i kanona viđenih za priče post-vestern profila. Sve je tu, počev od nepravičnih borbi onih gurnutih na dno i onih koji sa vrha beslovesno trube o evoluciji kao neumitnoj manifestaciji opstanka snažnijih i važnijih, preko prilično radikalno prikazanog nasilja do prevrtljivih igrača i nimalo bespomoćnih dama u nevolji. Upravo s tim u vezi, uz poklič u boju za pravičniji svet, važan adut ove serije predstavlja čitava lepeza upečatljivih i osobenih ženskih likova. Povrh svega, tu je i melanholični duh amerikane, koja, eto, baš poput ljudskih slabosti, nadilazi vekove i društvene lomove. Ne smetnimo s uma ni pohvalu za sjajnog Logana Marshalla-Greena, koji i u ulozi enigmatičnog i surovog Creeleyja Turnera, nanovo briljira na temu mačizma sa zadrškom.

Ali: Postoji izvestan višak motiva u ovoj vrlo dobroj seriji, što opet, može biti i nužan zalog za ono što nam sleduje u preostale dve trećine ove prve sezone. Osim toga, u Damnation-u prikazan anarhizam iz nekog razloga jeste strogo kodifikovani sistem onih neposlušnih, što, priznaćete, jeste pomalo čudna postavka.

Godless

O čemu je: Frank Griffin, odmetnik koji koncem devetnaestog veka teroriše američki zapad, lovi Roya Gooda, bivšeg saborca a sada ljutog neprijatelja. Roy se krije na na ranču dok Franka potera dovodi do gradića La Belle u Novom Meksiku – gradića koji gotovo u potpunosti naseljavaju samo žene.

Zašto: Iza ove serije stoje dva istinski velika imena iz filmskog sveta – nezaustavljivi Steven Soderbergh, ovde u svojstvu izvršnog producenta, i traženo-cenjeni filmski scenarista Scott Frank, koji je zaslužan za scenario Soderberhove Veoma opasne romanse, ali i hitova kao što su (bili) Uhvati Šortija, Logan, Suvišni izveštaj… U slučaju mini-serije Godleess (urađene za Netflix, u samo šest epizoda, doduše u netipičnom trajanju od po, recimo 75 minuta) Frank i Soderbergh nude mračnjački vestern, očito izrastao na baštini noir-filma. Preciznije rečeno, Godless u smislu pogonskog goriva pokreću motivi poput beznađa, okrutnosti, osvete, karakternih manjkavosti, siledžijske ostrvljenosti moćnijih prema slabijima, niskh strasti… Na sve to nadovezuje se zanimljiva i prilično potetna potka feminističke samosvojnosti kao važnog podmotiva. Na planu vizuelnog, pak, Godless je naprosto izrazito ambiciozan rad bez greške i mane, a mamac svakako predstavlja i zvezdasta glumačka podela: Jack O’Connell, Scoot McNairy, Jeff Daniels, Michelle Dockery, Thomas Brodie-Sangster…, mada, ako ćemo iskreno, svi pomenuti ostaju u scenci neverovatne Merritt Wever, čije je vrsno tumačenje nepokolebljive vučice Mary Agnes ovaj lik preporučilo za sigurno mesto među top 5 najosobenijih novih likova u friškim serijama na uzorku poslednjih par televizijskih leta.

Ali: Godless nedvosmisleno počiva na filmskom izrazu i očigledno je spravljan za bindžovanje, Netflixu i sličnima, za koje mnogi civili ipak ne mogu baš uvek da imaju dovoljno vremena i dovoljno odmorne oči.

alita1 Upoznajte Alitu, heroinu novog filma Roberta Rodrigueza landscape-1513096500-bad-films 10 najgorih filmova u 2017. the 15 17 to paris warner bros Pogledajte trejler za novi film Clinta Eastwooda „The 15:17 to Paris“ 78 Heroji iz Gotama: 9 glumaca koji su igrali Betmena · · ·