No way sign on traffic (Picjumbo)
PULS GRADA · aktuelno

Pitanja koja se postavljaju stalno: da li ulagati u reklamiranje putem televizije, da li deliti flajere, da li je reklamiranje putem bilborda bacanje para? Da li je onlajn marketing “ubio” oflajn marketing? Činilo se da će sa pojavom Interneta značaj oflajn medija otići tiho u zaborav, međutim, niti je njihov uticaj zanemarljiv, niti su nestali.

Bez obzira na to kojim se biznisom bavite, vi morate biti prisutni onlajn. Morate imati svoj sajt i morate biti prisutni na društvenim mrežama. To svakako ne znači da ne treba da se reklamirate i putem časopisa ili lokalnih novina. Naravno, to da li ćete odvojiti deo budžeta za oflajn reklamiranje, najviše zavisi od ciljne grupe kojoj želite da se obratite i samih preferencija potrošača. Nećete sigurno zakupiti bilbord blizu nekog fakulteta da biste reklamirali skupe automobile. Tu ćete reklamirati izdavanje stanova ili fast food, ali nikako nešto što košta 50.000 evra. Znate i sami kolike su gužve u autobusima i tramvajima, pa tako dok ne stignete na odredište, vi gledate okolo i sigurno primetite neki od bilborda. Isto tako, ako ste vozač sigurno ste upali nekad u gužvu i tad ste ga sigurno zapazili.

Mnogi o flajerima govore kao o bacanju para, jer takve papire najčešće pogledate i bacite u kantu za smeće, ali onaj ko se tako reklamira dao je ne tako malo novca za to. Flajer ne mora biti u standardnom „papirnom“ obliku. Ako ste kreativni kao jedna kompanija letos, koja je delila lepeze sa promotivnom porukom, onda ne morate brinuti da će to biti uzaludno potrošen novac, jer ko je lud da baci lepezu kada je napolju milion stepeni.

Sve više se kompanije oglašavaju i putem lift reklama, tako da onaj ko se na ovaj način reklamira može biti siguran da će njihova reklama stalno biti dostupna. Lift reklamiranje je jeftinije od deljenja flajera, a za tu navedenu cenu, reklama će se mesec dana nalaziti u 50 zgrada u okrugu koji vi izaberete. Setite se samo koliko ste puta u liftu videli reklamu za, recimo, plesnu školu ili tepih servis, a uzmite u obzir da to neće videti samo stanari u tim zgradama, već i posetioci.

Dokaz da oflajn marketing nije mrtav jeste i televizija. Reklama je, čini se, sve više, a makar i sasvim okvirno možemo da pretpostavimo koliko pet sekundi emitovanja na TV-u košta! Lično ne gledam puno televiziju, ali moji roditelji i te kako. To je njihov Internet. To je njihova navika, kao što im je navika da kupe novine i prelistaju ih, iako sve to imaju i na netu. Možemo mi da omalovažavamo kič i šund raznih televizija i njihovih emisija, ali činjenica je da oni PRODAJU, i sa tog marketing aspekta možemo samo da im aplaudiramo.

Svi oni koji su prognozirali nestanak klasičnih oblika marketinga u doba kada je sve podređeno Internetu, zaboravili su na veoma bitan aspekt čitave priče o reklamiranju, a to su navike ljudi. Oni imaju svoje omiljene televizijske emisije, svoje omiljene radio stanice i omiljene časopise, i sve dok je tako, oflajn nikada neće sasvim preći u onlajn.

Nin-ova nagrada za roman 2016. godine NIN-ova nagrada 2017: Make Serbian Novel GREAT Again zuk Njih osmorica imaju novca kao polovina sveta "Collider" foto: Mudbound image Sundance – najveći američki festival nezavisnog filma 23_X1_Tablet_15_Hour_Battery_Life_Day_to_Night_Usecase_scenarios „Lenovo“ predstavio nove inovativne uređaje na CES 2017 sajmu · · ·