Oblak (Pixabay)
PULS GRADA · aktuelno

Imam 26 godina i od kad sam svesna dešavanja oko sebe, ja znam da je naša zemlja stalno bila u nekoj krizi. Te rat, te inflacija, te bombardovanje, te sankcije, te invazija vanzemaljaca. Šta je za nas još jedna kriza? To je kao kad biste se izlečili od neke teške bolesti a posle toga se prehladite, sve ste izdržali pa i to ćete…

Ogromna finansijska kriza koja je nastala u SAD u oktobru 2008. godine i koja je svoje negativne efekte prenela na evropske i vanevropske zemlje odavno više nije tema, ona je još uvek naša stvarnost! Ova “prehlada” iz 2008. je donela sa sobom posledice. Dakle, turbulencije na berzi, povlačenje depozita iz banaka, povećanje kreditnog rizika. A da ne spominjem usporavanje privrednog rasta koje je posledica smanjenja domaće tražnje jer su smanjene zarade i penzije, smanjen je izvoz, priliv stranih investicija i međunarodnih kredita. Zahvaljujući MMF-u i drugim međunarodnim finansijskim institucijama koje su pružile finansijsku pomoć, NBS je imala visoke devizne rezerve tako da nije došlo do većih poremećaja u finansijskom sistemu.

Međutim, kada govorimo o poboljšanju ekonomske situacije u zemlji, ciljevi razvoja su uglavnom poznati. Povećati proizvodnju i društveni proizvod, samim tim će doći do porasta zaposlenosti, rasta primanja i standarda stanovništva, a to će dovesti do porasta akumulacije i investicija. Iskoristiti ono što već posedujemo na najbolji mogući način. Nerealno je da očekujemo da budemo lideri u nekim industrijskim delatnostima ili modernim tehnologijama gde nemamo tradiciju i iskustvo ali, u sektoru agrara i prehrambene industrije ili u proizvodnji zdrave hrane, e tu već imamo dosta potencijala.

Rast BDP-a od, recimo, 1% je nedovoljan za bilo kakav osetljiv boljitak, to je neosetno za rast standarda građana. Takođe, realan pad vrednosti plata i penzija čini da su plate i penzije na papiru veće, ali se za njih manje može kupiti. Međutim, ako se nastavi trend rasta BDP-a za više procenata, pitanje je kada ćemo mi osetiti to poboljšanje, za koliko godina?

Možemo se složiti da svetska ekonomska kriza jeste doprinela eskalaciji već postojeće krize u Srbiji. Ali ne možemo ovu krizu kriviti za ekonomsko stanje države koje i pre iste te krize nije bilo toliko sjajno. Pojedinci kažu da nije reč o ekonomskoj već o društvenoj krizi. O demografskoj krizi. O padu morala i vrednosnog sistema. Ali možda treba prestati postavljati pitanje zašto nam je ovako i početi sa primenom konkretnih rešenja, zar ne?

Smirnoff Ice i Exit Ko uz pomoć Smirnoff Ice ide na EXIT? New Moment agencija u Kanu New Moment osvojio 3 lava na početku Kanskog festivala Ruke (foto: Pixabay) Vi i ekonomija na ti: Lice i naličje strane investicije Pobednički timovi McCann Beograd i UM Beograd nejefektivnije agencije u Srbiji · · · · ·