covergagivikipedia
KULTURA · art

UK Parobrod vas poziva na biografsku izložbu sačinjenu od kartica i fotografija Gaginog života, zasnovanu na monografiji „Gospodin mangup” koju je inicirala „Grand kafa“, autorke Radmile Stanković i urednice fotografije Goranke Matić, a u izdanju „Lagune“. Ovo je prateća revija Nikolićevih odabranih filmova, obogaćena njegovim ličnim predmetima kroz nesebičnu podršku Draganove supruge, velike Milene Dravić, sve pod metaforičnim imenom „Vikipedija”, jer i njemu i sebi dugujemo to osnovno poznavanje opšte kulture, čiji je on neizostavni deo.

Za nama je godina kao nijedna druga, čiji smo simbolički kraj priželjkivali u neverici i strepnji. Počela je odlaskom večitih mladića svetske i nacionalne pop kulture, Bouvija i Gage Nikolića, i nakon toga se razdelila na dva toka, na muziku i film. Princ, Leonard Koen, Šeroun Džons, Džordž Majkl na jednoj, a Marinko Madžgalj, Đorđe Jelisić, Milorad Mandić, Bata Živojinović i Mira Stupica na drugoj, ovdašnjoj strani.

Kao savremenici ikona te pop kulture, shvatamo da je vreme prolazna kategorija, ali da smo kao društvo na autotestu kulture sećanja, spram njihove zaostavštine. A ostali smo bez dovoljno ulica, trgova i dvorana koje bi po njima nazvali.

Pa ipak, Dragan Nikolić dobio je bioskop sa svojim imenom i logom u centru Starog grada, tamo gde smo patili za nedostajućom mrežom sala Beograd filma. Kao repertoarski, zaživeo je sa prikazana 22 premijerna domaća igrana filma, 2 dokumentarca i 22 kinotečka omaža boljoj tv prošlosti televizijskih drama, kroz portrete Nikolićeve glumačke generacije. Tu gde se taj bioskop nalazi Parobrod vas poziva na biografsku izložbu posvećenu Gaginom životu.

Lemon Berry Lemon Berry Studio: Otkrijte kreativnost u sebi visual-srpski Izložba „Zlatno doba“ Vladimira Bačlije tet Slatke tetovaže životinja Picasso izlozba Pet razloga zašto treba da posetite izložbu Pikasovih grafika u Kući legata · · · ·