Crvena vina
PULS GRADA · gastro

Nakon što smo prošle nedelje predstavili najbolja bela vina u Srbiji, došao je red i na listu najboljih crvenih vina po izboru saradnika magazina Vino & Fino.

10. Prokupac 2012
Vinarija Ivanović
Aleksandrovac, Župa

Autentično vino koje u sebi savršeno reflektuje karakter svake berbe, što je posebna pohvala za vinogradara i vinara. Kako je 2012. bila veoma topla, tako je i ovaj prokupac intenzivniji i zreliji u karakteru, ali i dalje kompleksan. Umereno puno i elegantno vino, pravi predstavnik sorte i regije iz koje dolazi.

9. Alma Mons 2011
Vinarija Belo Brdo
Čerević, Fruška Gora

Najbolji dokaz da je Fruška Gora region sa ogromnim potencijalom i kad su crvena vina u pitanju. Džemasto, koncentrisano i raskošno vino zrelog mirisa, obogaćeno notama vanile i slatkih začina. Veoma punog tela, visokog, ali dobro uklopljenog alkohola, sočno i zrelo. Nastalo kupažom čak pet različitih sorti.

8. Ergo 2011
Vinarija Temet
Lozovik, Tri Morave

Prepoznatljiva, jasna i glasna bordovska kupaža, moćna i puna. Napuniće vam nozdrve naglašenim mirisima crnog šumskog voća i plemenitim notama hrasta, dok će svu svoju snagu pokazati tek u ustima. Tu je obilje ispoliranih tanina, moćan ekstrakt i kristalna svežina koja sve to podržava.

7. Cuvee No1 2011
Vinarija Zvonko Bogdan
Palić

Kupaža merloa, kaberne frana i frankovke kojoj popularnost ne opada od kako se pre nekoliko godina pojavila na tržištu. Vino intenzivnog mirisa vanile, tosta i domaćeg džema od jagode i ribizle. Umereno puno, na jeziku izbrušeno do perfekcije, duge i meke završnice.

6. Amanet 2011
Vinarija Aleksić
Vranje

Pokazna vežba kako vranac sa juga može i treba da izgleda. Karakterističan sortni miris crvene šljive, zrele višnje i kupine, uz nežne vanilinsko-začinske note. U ustima puno i moćno vino, raskošnih tanina, ali razigrane svežine koja mu prognozira dug životni vek. Vino kojim vinarija Aleksić jasno pokazuju ambicije za budućnost.

5. Trijumf noir 2012
Vinarija Aleksandrović
Vinča, Šumadija

Poslednji u nizu pino noara vinarije Aleksandrović i najbolji do sada. Evolucija u pristupu ovoj sorti mogla je da se prati kroz svaku berbu koja je puštena na tržište od 2006. godine. Trijumf noir 2012 najbliži je izvornom, burgundijskom karakteru, ali i dalje veoma moderno vino – i sve to uprkos toploj vinogradarskoj godini. Mirisi crvenog voća, šumskog tla, crne karamele, tartufa i džema, uz prepoznatljivu eleganciju u ustima, svilenih tanina i očaravajuće svežine. Vino koje će tek pokazati najbolje u godinama koje slede.

4 Kremen 2012
Vinarija Matalj, Negotin

Da je Negotinska krajina jedan od najboljih regiona u Srbiji za uzgajanje kaberne sovinjona najbolji dokaz su crvena vina vinarije Matalj. Iako zamišljen kao nepretenciozno, a dobro vino, Kremen iz više berbi redovno uzima najviša odličja na takmičenjima i redovno za njim ima više potražnje nego raspoloživih količina na lageru vinarije. Razvijeno i elegantno, pleni izraženim karakterom crne ribizle i borovnice, uz pametno uklopljene začinske note hrasta. Umereno puno, sočno i sveže vino.

3. Sub Rosa 2008
Vinarija Budimir, Aleksandrovac, Župa

Osobeno vino, najbolji predstavnik moderne župske vinarije iza koje stoji duga porodična tradicija i višedecenijsko iskustvo Budimira Zdravkovića, jednog od najstarijih vinara u Srbiji. Kao i druga njihova vina, i ovo je odležalo i zrelo. Sub Rosa 2008 obiluje mirisima suvog voća, duvana i kože, a u ustima je elegantno i meko. Vino je stvoreno kao kupaža prokupca i kaberne sovinjona.

2. Regent 2009
Vinarija Aleksandrović, Vinča, Šumadija

Bordovska kupaža kabernea i merloa, vino sa karakterom bobičastog zrelog voća, uz slatkaste začinske note iz drveta. Sočno i zrelo, zaokruženih tanina, puno i kompleksno. Vino koje je postalo jedno od najpopularnijih crvenih vina iz portfolija vinarije Aleksandrović, okićeno medaljama sa niza internacionalnih takmičenja.

1. Stari Zavet 2012

Vinarija Janko, Smederevo

Dobro grožđe iz dobro vođenog vinograda, ubrano u pravom trenutku; zatim jasna ideja u vinariji i primena dobre tehnologije rezultirali su vinom koje se svrstalo u red najboljih i postalo najviše ocenjeno vino iz Srbije na Dekanterovom DWWA takmičenju u Londonu, gde je Stari Zavet 2012 poneo zlatnu medalju i titulu regionalnog trofeja za južnu i istočnu Evropu.

Posebno je važno što su prilikom stvaranja ovog vina upotrebljeni sudovi od srpskog hrasta, koje je vlasnik vinarije Dragan Vasić napravio sa domaćim pinterima, ali od ručno cepanih hrastovih duga koje je sam negovao i pustio da sazrevaju više od tri godine. Uticaj drveta u ovom vinu je, uz ostale njegove kvalitete, nešto što su primetile i nagradile i internacionalne sudije.

Stari Zavet 2012 stvoren je kupažom kaberne sovinjona, merloa i kaberne frana, veoma je raskošnog mirisa u kom ćete pronaći više slojeva aroma – od primarnih do tercijarnih – među kojima se izdvajaju note crvenog i crnog voća, kupine, ribizle i sušene brusnice, te duvana, čokolade, kože i začina. Puno, savršeno balansirano, moćnih ali ispoliranih tanina, veoma bogato i zaokruženo. Iako potpuno spremno za konzumaciju, čuvano u idealnim uslovima trajaće još dugi niz godina.

HJ1A1188 Ginger: Začini me! pizza bar Pizza Bar – uvek ukusna originalna italijanska kuhinja Sauvignon Blanc Sauvignon blanc: Lepo vaspitani divljak Automatski nacrt Napravite krofne nalik onima iz filma „Grand Budapeset Hotel“