DaliWine_10cover
KULTURA · art

Prvobitno objavljen davne 1978, „The Wines of Gala“ je ekscentrični vinski vodič slavnog umetnika Salvadora Dalija. Posle 40 godina, poznati izdavač knjiga Taschen nam je ponovo omogućio da uživamo u više od 140 Dalijevih ilustracija i kolaža, pripremljenih specijalno za ovaj vodič.

Njihov autor ih je stvorio pod velikim uticajem svojih emocija, sećanja i snova. On se potrudio da i predstavljena vina u knjizi grupiše na osnovu toga kako deluje na njegovo raspoloženje i ponašanje, pa tako imamo poglavlja sa imenima kao što su: „Vina senzualnosti“, „Vina velikodušnosti“ i „Vina lakomislenosti“.

U ovoj knjizi možemo pronaći i jedan od najpoznatijih Dalijevih citata: „Pravi poznavalac vina ga ne pije, već uživa u ukusima njegovih tajni.“

Dalijev vinski vodič možete naručiti na Amazonu, a ako ste ljubitelji lika i dela ovog velikog umetnika, proverite i njegov veliki kuvar koji je od prošle godine u štampi, o kome smo već pričali OVDE.

Odabrane strane novog izdanja vinskog vodiča The Wines of Gala su dostupne u našoj galeriji.

Odabrane strane iz Dalijevog vinskog vodiča „The Wines of Gala“Otvori galeriju
Centar za grafiku i grafička istraživanja AKADEMIJA Pogled u Centar: Izbor grafika iz Zbirke Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA FLU pjimage 15 remek dela ulične umetnosti Hakovanje mreze Sejma Ferecover Izložba „Hakovanje mreže“ u Umetničkom prostoru U10 Muzej afričke umetnosti Kulturna baština Topčidera – šetnja #1 · ·