Buvlje pijace sveta
PULS GRADA · destinacija

Ako planirate kratak put u jednu od evropskih prestonica, ne zaboravite da su veliki evropski gradovi poznati ne samo po bogatim zbirkama muzeja i vrhunskoj kuhinji, već i po sjajnoj ponudi starih i second hand predmeta. Ponesite ogroman kofer, ako ste ljubitelj vintage stvarčica – jer nije kupovina samo tržni centar i sezonska rasprodaja, ima uvek nečeg posebnog u prebiranju starih stvari na tezgama u gradovima sa bogatom nacionalnom istorijom.

Pogledajte one gradove u kojima je poseta tokom izlagačkih dana i po nekoliko stotina puta veća, jer širom sveta ljudi dolaze da pronađu stvari za koje veruju da su nekada bile deo starih kraljevskih riznica, na primer.

1) Lil, Francuska (5. i 6. septembar)

Lil Braderie – jedan je od najvećih vašara na svetu, a naravno nalazi se u Lilu. Reč je o događaju koji traje dva dana i svakog septembra ga poseti najmanje 2 miliona ljudi. Prodaje se mnogo lepih stvari po niskim cenama, jer „bradeire“ znači prodati budzašto – a prodaje se odista sve, od nameštaja i kovanog novca, preko medalja i oružja do keramičkih figurica.

2) Minhen, Nemačka (18.april 2015.)

Jednom godišnje na Theresienwiese, mestu koje inače posetioci Oktobarfesta rado posećuju, slavi se prva prolećna subota i organizuje jedan od najvećih vašara u Evropi.

3) Amsterdam, Holandija (27.april)

Amsterdam je poznat po svojim živopisnim vašarima i buvljacima, a najbolji od njih je svakako Vrijmarkt, koji se jednom godišnje održava u aprilu i koji se smatra najvećim.

4) Areco, Italija (svake prve nedelje u mesecu)

Toskanski Areco je poznat ne samo po svojoj lepoti i šarmu, koji potiče od srednjovekovnih zidina i ostataka renesansne kulture, već i zbog jednog od najbogatijih buvljaka kada je u pitanju nakit, naročito srebro. Oni koji vole dela umetnosti ili stari nameštaj takođe će ovde pronaći ponešto za sebe.

5) London, Velika Britanija (svake subote)

Veoma dinamičan buvljak na londonskoj ulici Portobello Road, koja će se najviše dopasti ljubiteljima vintage i second hand garderobe. Ovo je mesto gde se svake subote okuplja krem londonskog trend seta u želji da još jednom pretraže svaki kutak i tezgu i možda pronađu odgovarajući komad.

6) Madrid, Španija

El Rastro je najpopularniji španski buvljak pod vedrim nebom. Radi za vreme svih španskih nacionalnih praznika i nedeljom od devet ujutro do pet popodne. U blizini su otvorene i mnoge antikvarnice koje imaju veliki izbor starih i vrednih predmeta.

7) Brisel, Belgija

Na drugim mestima par puta godišnje, a u Briselu svakog dana. Na Place du Jeu De Balle redovno se sreću turisti koji su pošli u razgledanje prestonice, a na posletku rešili da odvoje nešto vremena i na buvljaku. Između doručka i ručka idealno je da sebi poklonite neku retku i vrednu sitnicu.

Neobične knjižare sveta Neobične knjižare širom sveta Stokholm Stokholm – Kraljevski grad sa hiljadu boja Harry Potter i Hogvort hotel Harry Potter kao inspiracija za hotel: Sobe po uzoru na Hogwarts Automatski nacrt Šta Pariz i Njujork imaju zajedničko ? · · · · · ·