VIS Limunada
U VAZDUHU · intervju

Beogradska grupa „VIS Limunada“ donosi na scenu duh, šarm i muziku iz pedesetih I šezdesetih godina prošlog veka. Njihove pesme su autorske numere i prepevi, u pitanju su raznoliki žanrovi i uticaji, a čitav koncept nastao je iz ljubavi prema muzici i životnom stilu jednog vremena. Kažu da nisu u retro fazonu, kao i da imaju šaroliku publiku, pozitivnu atmosferu na koncertima i sjajne reakcije na svoju muziku.

Grupu čine  Borko Milojković (električne orgulje), Duška Rajković (bas gitara, vokal), Stefan Pejatović (bubnjevi), Miodrag Ninić (akustična gitara, vokal), Marija Kovačina (perkusije, vokal) i Vladimir Živković (električna gitara, vokal). Prvi singl objavili su 2013, a nedavno je promovisan i prvi CD –  Limunada.

O muzici ovog nesvakidašnjeg vokalno-instrumentalnog sastava, inspiracijama, budućim koncertima za City magazine govori Miodrag Ninić.

Kako ste došli na ideju da svirate muziku šezdesetih godina ? 

Slušam tu muziku, dominantno Beatlese i te neke stvari koje su oni slušali kada su počinjali svoju karijeru, a to je bazični rokenrol. Vlada, koji svira gitaru, bio je više u nekom kontekstu garažnog roka. Mi smo to prespojili sa interesovanjem koje nam se vremenom javilo, a to je interesovanje za italijanske numere s kraja pedesetih i s početka šezdesetih i tako uneli i evropski duh u muziku. To je La Dolce Vita period koji se nama jako dopao. Dopala nam se i muzika i ceo taj životni stil – filmovi iz tog doba, način odevanja, način ophođenja… Slatki život je nama centralni deo koncepta, taj neki lep život običnih ljudi izražen kroz određeno shvatanje kulture, umetnosti, muzike, kroz određeno shvatanje svakodnevnog života, odevanja, ponašanja itd. To su nam inspiracije za ono što radimo.

Kako ste koncipirali svoj prvi album?

Imamo autorske numere koje radimo inspirisane La Dolce Vita periodom. Pesma Rame uz rame zasnovana je na bazičnom američkom rokenrolu, možda ima malo i taj meksički prizvuk. Numere Pleši, pleši  i  Ja znam da znaš su žanrovski nedefinisane – prva ima karakter ranih džez i regtajm numera, a opet nije u tom žanru, dok je druga jedan šlager nedefinisanog karaktera. Još jedna naša numera je i Zbogom ljubavi. Uradili smo i autorske prepeve, po istom principu po kom su se šezdesetih godina prepevavale američke pesme. Uradili smo autorske tekstove i nove aranžmane, nove interpretacije. To su pesme Budi moja ljubav koja je autorski prepev numere Be my baby Philla Spectora i čuvene grupe Ronettes. Pesma O Kato je prepev pesme Oh !Carol Neila Sedake.

Interpretacije su različite – nekad su tekstovi malo šaljivi, nekad nisu, ali nema ironije, ili parodije. Mi smo veoma ozbiljni, samo pravimo tako neku nežnu lepotu, upustili smo se u to. Pretpostavljam da nas javnost doživljava kao neki retro sastav, ali mi nismo retro – ne trudimo se da oživljavamo. Nismo ni tribjut jer nemamo posebnu želju da interpretiramo nekog posebnog autora, nema ni nostalgije –  mi nismo živeli u to vreme.

Gde ćete svirati u narednim mesecima?

Nedavno sam imali zvaničnu promociju albuma u klubu Elektropionir. Krajem juna nas očekuje filmski festival u Bajinoj Bašti, zatim i nastup u okviru revijalnog programa Zaječarske gitarijade. Sviraćemo i u okviru Beer Gardena  na Adi, u opciji su i BELEF, Beer fest, kao i nastupi u okviru letnjih programa širom Srbije. Od septembra nas verovatno  oočekuju nastupi u Zagrebu i Ljubljani.

Na koncertima može da se nabavi i parfem Rivijera, mirisna asocijacija na šezdesete godine.

„Hteli smo da uz promociju albuma imamo i neki simpatični suvenir. Dosetili smo se zanatske parfimerijske radnje Sava u ulici Kralja Petra, i vlasnik nam je ispričao istorijat jednog svog parfema koji se uklapa u ovo što mi radimo. On je taj parfem sa citrusnom notom napravio početkom šezdesetih godina, u vreme kada nije bilo drugih parfema u ponudi.  Mi smo taj univerzalni miris nazvali Rivijera, prodajemo ga na koncertima po skromnoj ceni od 300 dinara.”

cooking classes in rome-71-XL cover Andrea Consoli: Kada ste u Rimu, kuvajte kao Rimljani Dinja Sandra Silađev / Dinja: Ne privlači me popularnost već unutrašnji žar Rafika Chaw Rafika Chawishe: Performans koji udara u stomak 45543_2776_3f32946bba6b435cafc4849ba1e4f24b_original cover 1 Alen Mešković: Čin pisanja uvek je pogled unazad