Žene predsednika
PULS GRADA · moda

Svečani bal tokom inauguracije američkog predsednika ujedno je i prvo zvanično predstavljanje Prve dame u njenoj budućoj ulozi. To pojavljivanje je od velikog značaja, jer šalje sliku i poruku javnosti kako će izgledati naredne četiri ili osam godina vladavine. Evo nekoliko primera koji ne čine samo deo modne, već i svetske istorije.

Jackie Kennedy, 1961. godine

Supruga predsednika Johna F. Kennedija. Nosila je belu haljinu propraćenu belom pelerinom, koje je lično dizajnirala u saradnji sa kreatorom Ethanom Frankauom.

U Beloj kući predstavljala je oličenje stila i elegancije, bila je jedna od najmlađih Prvih dama u američkoj istoriji, i do danas je zadržala status svetske modne ikone. Upravo su se njena mladost, sigurnost i originalnost oslikale u ovoj haljini, a činjenica da je kreativna ideja bila njena govori o odlučnoj osobi sa jasnim životnim ciljevima. Ona je ujedno bila i Prva dama koja je bila televizijski ovekovečena u ovoj ulozi, te je za inauguraciju izabrala bledu nijansu, za koju je znala da će dobro izgledati na crno-belim ekranima nacije i koja će je izdvojiti od okoline.

Rosalynn Carter, 1977. godine

Supruga predsednika Jimmia Cartera. Nosila je plavu haljinu od šifona sa laganim kaputom preko, a oba dela bila su prožeta zlatnim izvezenim nitima. Kreator je Mary Matise.

Rosalynn će biti upamćenja kao Prva dama koja je poslala najjaču poruku svojom haljinom na inauguracionom balu. U zemlji koja se u tom trenutku nalazila u ekonomskoj krizi, ona je odlučila da nosi istu haljinu koju je već jedared nosila, i to na inauguraciji kada je njen muž proglašen za guvernera Džordžije. Stav nije bio modne prirode, već političko-ekonomske. Zbog ovakvog izbora tradicionalisti nisu shvatili ozbiljno njenu ulogu Prve dame, dok se drugi i danas dive gestu.

Hillary Clinton, 1993. i 1997. godine

Supruga predsednika Billa Clintona. Na prvom inauguracijskom balu nosila je ljubičastu haljinu dugih rukava kreatorke Sare Phillips. Četiri godine kasnije pojavila se u zlatnoj haljini i plaštu, kreatora Oscara de la Rente.

Prva haljina je, s jedne strane, svojom bojom predstavljala moć i asocirala je na kraljevski dvor, dok je, s druge strane, bila dizajnirana od strane relativno nepoznate kreatorke iz Arkanzasa, čime se insistiralo na tradicionalnim vrednostima i vraćanju svojim korenima. Druga haljina je po svom kroju i obliku nedvosmisleno bila omaž demokratskoj princezi – Jackie Kennedy.

Laura Bush, 2001. i 2005. godine

Supruga predsednika Georgea W. Busha. Na prvom inauguracijskom balu nosila je crvenu haljinu Michaela Fairclotha i bisernu ogrlicu. Četiri godine kasnije pojavila se u srebrnoj haljini Oscara de la Rente.

Slično Hillary, za svoje prvo pojavljivanje odabrala je kreaciju ne toliko poznatog dizajnera. Biseri koje je nosila pripadali su njenoj svekrvi Barbari Bush, koja ih je pak nosila za vreme inauguracije svog supruga 1989. godine, čime se održalo insistiranje na tradicionalnim vrednostima. Slučajnost ili ne, tokom druge inauguracije, opet isto kao i Hillary, nosila je haljinu Oscara de la Rente, čime se udaljila od nepoznatih dizajnera i približila bogatoj modnoj industriji.

Michelle Obama, 2009. i 2013. godine

Supruga predsednika Baracka Obame. Na prvom inauguracijskom balu nosila je belu cvetnu haljinu sa jednim otkrivenim ramenom, Jasona Wua. Četiri godine kasnija opet se vratila Jasonu Wuu, ovoga puta u crvenoj haljini od šifona i somota.

S obzirom da je reč nada bila jedna od glavnih u Obaminoj kampanji, Michelle nije mogla odabrati bolju haljinu za svoj prvi inauguracijski bal. Ova romantična bela haljina, nalik venčanici, simbolizirala je novi početak pun optimizma u ovon istorijskom trenutku od značaja. Ništa manje moderna i samouverena nije bila i haljina za drugi inauguracijski bal, gde je u svojoj crvenoj boji zračila snagom, moći i odvažnošću. Verovatno su zbog toga obe haljine isložene u Nacionalnom muzeju američke istorije.

Još jedna haljina koja će zahvaljujući Michelle ući u istoriju je i ona koju je nosila na skupu Državne unije, koje je ujedno i njeno poslednje pojavljivanje na ovoj manifestaciji. Oduševila je mnoge kada se pojavila u kraćoj haljini bez rukava, žute boje nalik laticama nevena, kreatora Narcisoa Rodrigueza.

Da je taj čin mnogo više od modnog pogodtka govori činjenica da je Rodrigueze oženjeni gej Amerikanac iz emigrantske porodice odbegle sa Kube. Njegovi roditelji napustili su svoju zemlju i pošli za Ameriku želeči da svom sinu obezbede bolju budućnost. Zahvaljujući njihovom optimizmu, Rodrigueze je završio prestižni Parsons u New Yorku i postao eminentni modni dizajner svetskog glasa.

I dok se stopa otpora prema emigrantima povećala usled skorašnjih nemilih događaja, a borba za gej prava se nastavlja uprkos negativnim izjavama jednog od kandita za američkog predsednika – Donalda Trampa, Michelle je ovim modnim gestom želela da isakaže svoje mišljenje prema trenutnoj političkoj situaciji i jasno naglasi iza kojih stavova stoji. Upravo je haljina Prve dame nosila u sebi čitavu jednu priču sa srećnim krajem, a ima li išta američkije od toga?!

Wannabe Blogger Show Blogger Show: Upoznajte svoju omiljenu blogerku Zimske lepotice Kako da i kapa postane šik detalj Kate Moss Ulični stil Kate Moss Zašto ona želi da liči na North West Nekima je North West uzor u oblačenju ·