Maxi - jedi zdravo
PULS GRADA · deca

Uvek je bolje prirodno, to će vam svako reći, prijateljica, pedijatar, čak i nasumično odabrana sagovornica iz parka ili muzičke škole. Dete ima imuni, digestivni i kardiovaskularni sistem koji je u razvoju, i ako mu vi kao roditelj ne pružite najbolje mogućnosti da stvori jak i zdrav organizam, štetne posledice neće biti očigledne odmah, ali vremenom će nedostatak vitamina uticati najpre na krvnu sliku deteta, na izgled njegove kože, kose ili noktijum, a sa prvim infekcijama s jeseni ili u proleće imaćete dodatnih muka. Kako da izbegnete sve prepreke?

Evo nekoliko zgodnih predloga:

Pozovite u pomoć poslovicu
Da bi vaše dete razumelo zašto je važno da jede sveže voće i povrće, potreban vam je odnos u kojem se razumete, a kako to da postignete? Sa decom je uvek najbolje kroz igru. Krenite od poslovice: „Bolje sprečiti nego lečiti“ Dete je neće razumeti, ali vi hoćete, pa mu postavljajte niz pitanja kojima će kroz odgovore doći do zaključka da je bolja šargarepa od posete lekarskoj ordinaciji. Izbegavajte da detetu pretite, zapamtite, vi se igrate! Ovu je igru najbolje igrati u okruženju bogato bojama, tamo gde sve vrvi od voća i povrća. Mi vam predlažemo obližnju Maxi pijacu!

Mali pronalazači
Od kojih se vitamina raste? Koji utiču na zdrave zube, lepšu kožu ili kosu? Može li se napraviti torta od šargarepe? Mališani vole igre u kojima se nešto otkriva. Zato bi bilo idealno kada biste se kao roditelj informisali koji se vitamini kriju u kojem voću i povrću, a onda, pokušali da kroz igru ta znanja podelite sa svojim mališanima. Ne zaboravite, vašem detetu pojam vitamin C, ne znači ništa, ali ako biste rekli da od njega jačaju zubi, da onima koji jedu brokoli, pomorandžu, zelenu salatu ili papriku nikada ne curi krv iz nosa, deca bi vas razumela. Dopustite svom mališanu da prilikom sledeće kupovine u Maxi pijaci slobodno ispituje koliko toga znate o voću i povrću.

Pametna užina
Svaki pedijatar će vam preporučiti takozvanu voćnu užinu, ali ona može postati i voćno-povrćna, baš kao što može biti i vreme kada sa svojim mališanima razgovarate o raznim stvarima. Uvedite neobavezan razgovor o lepoj kosi ili zdravim zubima, pa kažite da postoje vitamini koji se nalaze u zelenom i narandžastom povrću koji utiču na to da naša kosa bude divna. Pitajte svoje dete da li mu se dopada da užina makar jednom nedeljno bude „pametna“ – videćete da će biti oduševljeno. Deca nas oduševljavaju jer žele da uče, i jer su radoznala. Vaš zadatak je da nahranite njihovo telo, ali da nikada ne zaboravite na njihovu gladnu maštu! Kao i u svemu drugome, ravnoteža je znak da ste uspeli.

Liflet VITEZ 2018 UNUTRA-1-cover Vitezovi sveta na Beogradskoj tvrđavi KIDS AND TEEN VIZUAL-mart-1 Moda za najmlađe: Prvi Kids&Teen Fashion Selection Dečji dani kulture Dečji dani kulture Devojčica i knjiga Koliko vredi kućna biblioteka na PISA testu? · · ·