cover1
KULTURA · art

Linnch je Vanja Vikalo, vizuelni umetnik iz Herceg Novog koji živi i radi u Beogradu i čije ilustracije i karakteri osvajaju regionalnu umetničku scenu na više nivoa.

Na prvoj godini Fakulteta informacionih tehnologija Vanja počinje da izrađuje ilustracije za vejkbord, snoubord i skejt brend Rope Clothing. Zatim sa dizajnerom Mirkom Lazarevićem osniva D-Bend studio kao antipod korporativnom pristupu dizajnu. Oslikava Exit Festival, Kidspatch, Zla Zla, Fox Tv… i otpočinje da radi i live video koji krasi pesme domaćih muzičara.

Animirane priče Vanja izrađuje u okviru studija Rudnik film koji je osnovao s prijateljem Noyzom. Rudnik potpisuje spot za Who See pesmu Dinamida, animirani spot koji se kompletno zasniva na ilustracijama. Ilustruje i spot za pesmu Goblina, video za holandski duo Mr.Belt & Wezol, špicu serije The Books of Knjige, spot Nuclear Mame, i animiraju, režiraju i produciraju brojne druge spotove lokalnih bendova.

Vanja je jedan je od osnivača i organizatora Sinestezija festivala. Njegov stil je najizraženiji u koloritnim ilustracijama za koje kaže da voli da koristi da prenese jasne poruke koje momentalno okidaju razmišljanje, sećanje i samospoznaju. Ipak, prošle godine priredio je samostalnu izložbu Linnch it gde je prikazao svoje crno bele radove, čime je pokazao da jednako virtuozno barata i bojom i njenim odsustvom.

Nedavno se oprobao i na polju skulpture gde je u liku Baad Dog-a kulminirao karakter koji provlači kroz radove poslednje dve godine. Naravno, ulične intervencije i oslikavanje otvorenih prostora mu nikako nisu strani. Učesnik je brojnih festivala širom regiona, a prvi veliki vertikalni zid dobija u Užicu novembra 2015, u sklopu projekta Revitalizacija.

Vanja kao Linnch trenutno sprema samostalnu izložbu koja će biti održana u Dom Omladine u Beogradu u februaru.

Alex Markow - svetlucave kamuflaže Psihodelične kamuflaže cover1 Tajni prijatelji: Savijeni ljudi kao čudna humanoidna stvorenja Street art izložba Grupna izložba uličnih umetnika „SCENA vol 2 – Pioniri“ Gjon Mili - Gene Kelly Umetnička fascinacija: Kako uhvatiti i zabeležiti pokret?