Vlada Divljan
KULTURA · muzika

Kad plačemo za onima kojih više nema, plačemo i zbog nas samih jer osećamo da kada neko umre i naš svet postaje manji. Nakon jezivog sivila i nesnosne kiše, talas tuge potopio je ovaj grad u četvrtak 5. marta – napustio nas je Vlada Divljan, večiti dečak jugoslovenske pop muzike. Odlazak ovog talentovanog, duhovitog i skromnog čoveka potresao je i ljude koji su stasali uz njegovu muziku, ali i sve one koji umeju da prepoznaju zaigran duh otelotvoren u trominutnoj pop pesmi.

Divljan je autor nekih od najlepših pesama na ovim prostorima. Za njega se može reći da je bio i deo kanona, ukorenjen u tradiciju pop pesme, ali i neko ko je taj kanon hrabro menjao  – prema mnogima, Odbrana i poslednji dani predstavlja najbolji album jugoslovenskog rokenrola. O novom talasu, uticaju, osamdesetim, sigurno će biti još priče. Srećom, muzika je više od egzaktnog podatka, ona je nit koja povezuje lične geografije. Izbor koji je pred vama ne predstavlja „najbolje“ pesme, on je ličan i na neki način iscrtava liniju jednog odrastanja.

Vetar i zastave

Jedan od najprodavanijih albuma iz prve polovine osamdesetih Čokolada nekim slučajem završio je i u mojoj skromnoj dečijoj kolekciji ploča, koju su činili Kolibri, Branko Kockica i Sedmorica mladih. U tom trenutku, slabo šta tu je bilo zanimljivo detetu. Refren naslovne pesme bio je zarazan, a sviđao mi se i omot sa devojčicom koja grcka čokoladu nalik pakovanjima tada popularnih Zvečevo čokolada. To je početak marketinga i kraj Idola, kasnije ću saznati. Kao i da je Čokolada i pored komercijalnog uspeha najlošije izdanje ove grupe, na kome je Divljan autor samo tri pesme. Jedino što vadi taj album iz mulja zašećerene (kalkulantske) pop produkcije je ova pesma. U njoj postoji nešto pomereno, izvesna hladnoća koja se ne uklapa u ljubavni „hajde da probamo sve“ poziv, što vas, kako odrastate, tera da je slušate iznova i iznova.

Sve laži sveta

Možda zato što Divljan nije ušao u moj život preko novog talasa, već kroz predstavu Rockn’roll za decu, oduvek sam ovu pesmu (pogrešno) doživljavala kao uspavanku detetu. Ta predivna, umirujuća melodija i potreba da se zaštiti ono što je krhko i ranjivo navela me je da to pomislim. Ljubavnih pesama nikada nema dovoljno. Jednostavna i nežna, Sve laži sveta dokazuje da je Divljan naš Bitls, čovek koji zna šta nam je jedino potrebno u životu. A zna i kako to da kaže na novi način.

Rusija

Tog pretencioznog tipa koji čita sovjetske socrealističke romane neko treba da spusti na zemlju („imala je snažnije ruke nego ja“), a beskrajnom prostranstvu ruske stepe nedostaje malo sunca. To je postignuto u ovoj „obogaćenoj“ verziji antologijske pesme u kojoj Divljanu društvo pravi Ljetno kino Maksa Juričića. Umesto balalajke ukelele, umesto moskovske zime so na koži, Rusija na Mediteranu.

Ja je zovem meni da se vrati

Divljan se u prvoj priči iz omnibusa Kako je propao rockn’roll uspešno poigrao s novokomponovanom muzikom. Ipak, lako je biti Disko Nindža i postprdno pevati „zaboravit ne mogu ruke tvoje mile, jer su dušo najteži okovi od svile“, treba biti majstor i napisati pravi kafanski hit. Pesmu iz filma Šest dana juna izvodi Jahija Gračanlić, a susret s ovom vrstom muzike inspirisao je Divljana da napiše gej narodnjak Zaljubljen sam u svog jarana, koji nikada nije izveden uživo. E, to bi bio pravi rokenrol.

UPDATE: Više puta najavljeno izvođenje na jednom od osmomartovskih koncerata se nikada nije dogodilo. Ali, javljeno mi je da je pesma jednom izvedena tokom koncerta na splavu Povetarac 2008. godine.

Poslednji dani

Muzičari najčešće proklizavaju kada hoće nešto važno da kažu, kad svesno pokušavaju da prave visoku umetnost. Sasvim drugačije stvar stoji kad ste mladi i hrabri, više zaintersovani za eksperiment nego za slanje nekakve poruke. Tad vam se može desiti da spojite pravoslavno pojanje, nervozni art rock i priču o momku koji voli da oblači haljine (Moja si) ili možete pevati o smrti komunističkog vođe, uz spominjanje Boga i „lalala“ refren. Tad je bio Maršal i to su bili poslednji dani. Drugo vreme, nove krize, poslednji dani. Svaki dan je nečiji poslednji dan.

the beatles 10 najboljih obrada Bitlsa Paul McCartney Sedam albuma o običnom životu Orthodox Celts Orthodox Celts u Domu omladine Vatra 5 stvari koje niste znali o Vatri