Naslovna slika - detalj iz knjige Vladari Srbije (izvor issuu.com)
KULTURA · knjige

Knjige u elektronskom formatu imaju svoje prednosti, ali nemaju gotovo nijednu manu. Ne skupljaju prašinu, nisu teške za držanje i ne zahtevaju niz polica da bi se uživalo u njima. Ljubiteljima knjiga zbog toga nisu ni zanimljive.

Nijedan megabajt ne miriše na štampani materijal poput knjige Vladari Srbije. Nijedan nije ručno oslikan i ne pobuđuje kolekcionarsku strast. Ali, posebna izrada zahteva i posebnu cenu, tako da će budući vlasnici ove knjige morati za nju da izdvoje dosta novca. „Knjiga Vladari Srbije rađena je u ograničenom, numerisanom broju primeraka, tako da cena raste što je niži serijski broj. Osnovna cena primeraka većih numeričkih brojeva je oko 22.000 dinara, dok prvih pet brojeva knjige ima cenu od 200.000 dinara“, kaže Radoš Jovanović, direktor izdavačke kuće Mladinska knjiga, za City Magazine.

U Mladinskoj knjizi radilo se pune dve godine na tehničkim aspektima luksuznog tiraža. Vladari Srbije posvećeni su vladajućim ličnostima, njihovim javnim i privatnim životima i zaslugama za narod i državu. Obuhvataju period od prvog srpskog kneza iz IX veka – Višeslava iz dinastije Vlastimirovića, do ukidanja monarhije 1945. godine. Na 384 strane knjige našlo se 60 ručno slikanih inicijala i vinjeta ukrašenih zlatnom folijom i 280 fotografija u boji. Porodična stabla, grbovi vladarskih dinastija, istorijske karte, arhivska građa i prikazi novca dodatno upotpunjuju izdanje.

Uprkos tome, Jovanović ističe da knjiga njegove izdavačke kuće nije najskuplja u zemlji: „Reprodukcija Miroslavljevog Jevanđelja znatno je skuplja čak i od prvih pet primeraka Vladara Srbije. Takođe, postoje i enciklopedijska izdanja koja imaju veću cenu od naše osnovne cene. Kada je reč o zapadnoj Evropi, knjige urađene na ovaj način koštaju od dve do tri hiljade evra, dok primerci sa manjim rednim brojevima imaju cene od četiri do šest hiljada evra“.

Da se vrednost ne bi pravdala samo kvalitetnom izradom, u Mladinskoj knjizi su se potrudili da oko projekta okupe značajna imena. Autor teksta o srednjovekovnim vladarima je dr Đorđe Bubalo, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dok je dr Petar Krestić iz Istorijskog instituta napisao poglavlja o Obrenovićima i Karađorđevićima. Vinjete, inicijale i karte ukrašavao je Bole Miloradović, ilustrator koji je grafički opremio i uredio više od stotinu knjiga za domaće izdavače.

Uz određenu dozu slobode, može se reći da je reč o knjizi koju bi pre trebalo posmatrati kao porodično nasleđe ili eksponat. Za buduće vlasnike pripremljen je povez od eko-kože sa zlatnim ornamentima, drveno postolje i vlasnički list, što je veoma hrabar izdavački potez. „Izdavanje bilo koje knjige, nažalost, nosi određeni rizik u današnje vreme. Imajući u vidu koliko je novca bilo investirano u Vladare Srbije može se slobodno reći da smo pomerili granice – knjigu smo štampali u 4000 primeraka. Ništa slično nije napravljeno ranije. Vladari Srbije su otelotvorenje kulturnog, duhovnog i istorijskog nasleđa naše zemlje“, kaže Jovanović o najskupljem naslovu sa ovogodišnjeg Sajma knjiga. Ukoliko ste ljubitelj istorije kom se ovo pažljivo osmišljeno delo ipak čini nedostižnim, ne očajavajte – knjiga se može kupiti i na rate.

Brazil Brazil nije za početnike: Razgovor o Brazilu, Švedskoj, nama… sa novinarom Predragom Dragosavcem maxresdefault_cover Zašto treba da pročitate roman „Uliks“ Kreativni centar Dve nagrade za Kreativni centar na Sajmu knjiga pagecover Knjige za mlade: Čitaj i šalji dalje · ·