Muzej
KULTURA · art

Izložba koja kroz različite fragmente preispituje složeni odnos detinjstva, prošlosti i budućnosti, prateći osnovno polazište autora da ne postoji celovitost nikad je materijalnost u pitanju, niti kad je u pitanju pisanje istorije. Istorija se uvek sastavlja i prepravlja od raznih fragmenata, i to uvek iz pozicije budućnosti.

Tako su u okviru postavke izloženi odabrani predmeti iz kolekcije Muzeja detinjstva: fotografije, spomenari, igračka Paja Patak proizvedena u jugoslovenskoj fabrici Biserka, ploča s muzikom za decu iz šezdesetih godina… Vladimir Perić je 2006. godine počeo desetogodišnji projekat Muzej detinjstva, nakon decenijskog rada u okviru grupe Talent Factory, a projektu se kasnije pridružila i kustoskinja Milica Stojanov.

Muzej detinjstva istražuje, sistematizuje i interpretira svedočanstva detinjstva (ambalažu, igračke, literaturu, garderobu, fotografije itd, većinom pronađene na buvljim pijacama), koja su najpre povezana sa sociokulturnim prostorom Jugoslavije, ali imaju i univerzalnu vrednost, razumljivu i bez znanja o istorijskom i kulturnom kontekstu.

Projekat istražuje složeni koncept detinjstva i povezanih kategorija poput sećanja, identiteta, intimnih i kolektivnih narativa, koristeći muzeološki i antropološki pristup, u kombinaciji sa specifičnim autorskim pristupom, oličenom u kolekcionarskoj pasioniranosti i interpretaciji prožetoj umetničkim promišljanjem i ličnim odnosom autora prema detinjstvu.

Za sada Muzej postoji u virtuelnoj formi, a publici se prezentuje putem izložbi i predavanja. Zamišljeno je da se zbirka od nekoliko stotina hiljada predmeta, koje je Perić skupljao tokom prethodne dve decenije, nađe u realnom fizičkom prostoru Muzeja detinjstva 2016. godine.

Metaobrok Izložba Miloša Spasića: Metapojavnosti/Metaobrok Duplex DUPLEX aukcija sutra u Parobrodu Bogujevici Večeras se otvara izložba „Bogujevici // Vizuelna istorija“ Mina Izložba Mine Radović: Skriveni autoportret · ·